Česká republika nabízí USA a NATO konkrétní vojenskou pomoc

Jaroslav Tvrdík

V souvislosti s odvetou USA za teroristické útoky nabízí Česká republika Spojeným státům a NATO konkrétní vojenskou pomoc. Podle ministra obrany Tvrdíka jsou stále připraveni vojáci z polní nemocnice, protichemické jednotky a zvláštní průzkumné skupiny. Více Jaromír Marek.

Podle nejčerstvějších informací nabídla česká armáda Severoatlantické alianci také dopravní letadla. Jedno letadlo TU-154 by mohlo doprovázet letouny s monitorovacím systémem AWACS. Jak potvrdil premiér Miloš Zeman, o letadlo projevili zájem sami Američané a mohou jej použít již tento týden. Pokračuje ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

"Byli jsme požádáni o možnost vyčlenění nákladního nebo dopravního letectva k podpoře přesunujících se letounů včasné výstrahy AWCS. My jsme v reakci na to nabídli alianci letoun TU-154 s deseti lidmi posádky. Letoun bude používán pro přepravu osob a nákladu, může být upraven do zdravotnické verze. Je to víceúčelový letoun, který bude k dispozici podle okamžitých potřeb aliance."

Armáda po nedělním odvetném úderu proti Talibanu zvýšila stupeň pohotovosti a hlásí připravenost některých českých jednotek, které by se do akce mohly zapojit. Konkrétně se jedná o protichemickou jednotku, polní nemocnici a skupinu speciálného nasazení. Zvažují se i další útvary.

"Nabídnuta ještě může být 4.brigáda rychlého nasazení. Ta by nahradila americké a britské jednotky na Balkáně. Znovu opakuji, jsme připraveni poskytnout jakoukoli pomoc, o kterou budeme požádáni. Jsme schopni připravit a dovybavit většinu jednotek, které by byly požadovány z ČR."

Bezpečnostní složky v České republice zvýšily po nedělním úderu Severoatlantické aliance na Talibán ostrahu amerických a izraelských objektů. Podle premiéra Zemana však hlavní důraz leží na preventivních bzpečnostních opatřeních. Ta přijala česká vláda okamžitě po 11. září.