Česká republika se stane součástí schengenského prostoru na konci příštího roku

Foto: Evropská komise

Česká republika se poslední den příštího roku stane součástí schengenského prostoru. Cestování po Evropské unii se výrazně zjednoduší - odpadnou hraniční kontroly na cestách do většiny zemí EU. Nejpozději v březnu 2008 skončí hraniční kontroly při cestách do zemí Schengenu i na mezinárodních letištích. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer  (vpravo),  foto: ČTK
Ministr vnitra Ivan Langer po úterním jednání v Bruselu hovořil o historickém rozhodnutí: "Bylo přijato podle mne historické rozhodnutí, které znamená, že Evropa přestane být rozdělena na dvě části, na země a občany první a druhé kategorie, že i čeští občané, stejně jako občané nových členských zemí, budou moci vedle povinností také sdílet práva a svobody. A jednou z těch klíčových svobod je svoboda pohybu."

Evropská unie původně plánovala otevřít schengenský systém pro nové země v říjnu 2007, nedávno ale některé starší členské země začaly kvůli údajným problémům schengenského informačního systému mluvit o roce 2008. To se ale nelíbilo novým členským zemím a v Bruselu byl v úterý dojednán kompromis, podle kterého se rozšíření Schengenu zpozdí jen o čtvrt roku. Země pětadvacítky se dohodly na provizorní modernizaci stávajícího schengenského informačního systému (SIS), než bude dopracován SIS II. Nové členské země se také podělí o britský a irský finanční podíl na modernizaci, protože Británie a Irsko nejsou členy schengenského systému a nechtějí na vylepšování systému přispívat.

Změny čekají i cizineckou a pohraniční policii. Se zrušením hraničních kontrol se v Česku uvolní asi 600 pracovníků. Ministr Langer v tom vidí další přínos našeho vstupu do schengenského prostoru: "S těmi policisty se dlouhodobě počítá na posílení jednotlivých krajských správ po celé České republice a je to velmi výrazný příspěvek pro vnitřní bezpečnost v České republice."

Co bude vstup České republiky do schengenského prostoru znamenat podle politologa Petra Justa? "Vstup České republiky do schengenského prostoru bude něčím, co občané pocítí v podstatě na vlastní kůži, pokud to takto řekneme. Bude to jedna z výhod, které politici prezentovali v rámci předvstupního jednání, v rámci vstupu České republiky do Evropské unie, kdy prezentovali, že občané České republiky budou v podstatě občany Evropské unie, budou mít otevřený evropský prostor, bude ulehčena možnost cestování a možnost evropské mobility."

Foto: Evropská komise
Je pravda, jak říkají mnozí pozorovatelé, že Česká republika zařazením do schengenského prostoru přestane být druhořadým členem EU? "Zařazení do schengenského prostoru je jednou z forem, jak může Česká republika dosáhnout plnoprávného členství. Určitě je to významný pokrok, ale nedomnívám se, že ještě v této fázi by Česká republika byla plnoprávným členem. Stále si myslím, že tam jsou určité rozdíly mezi starými a novými členskými zeměmi," uvedl v rozhovoru pro Radio Praha politolog Petr Just.

V současnosti do schengenského systému patří země EU kromě Velké Británie, Irska a deseti nováčků, kteří do unie vstoupili v květnu 2004. Přidruženými členy jsou Island a Norsko. Z nových členských zemí se Schengen koncem příštího roku neotevře Kypru. Jedná se i o vstupu Švýcarska. Veškeré náklady na zapojení Česka do schengenského systému odhaduje ministr vnitra Ivan Langer na 200 milionů korun.