Česká republika uctila památku obětí teroristů

Česká republika uctila památku obětí teroristů

Třemi minutami ticha si v pátek v poledne připomněli občané České republiky památku obětí úterního teroristického útoku ve Spojených státech. V ulicích hlavního města natáčela Milena Štráfeldová.

K uctění památky obětí útoku na Světové obchodní středisko v New Yorku a na Pentagon vyzvala ve čtvrtek vláda. Připojila se tak k výzvě Evropské unie, aby pátek byl vyhlášen dnem smutku. Vicepremiér Pavel Rychetský upřesnil:

"Vláda doporučuje právnických a fyzickým osobám, aby zvážily v uvedený den konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku." V pátek v poledne se v hlavním městě rozezněly sirény a zvony pražských kostelů. Na pražském náměstí Míru uspořádala pietní setkání občanů druhá městská část. Její účastníky oslovil jeden z organizátorů setkání, farář kostela sv. Ludmily.

"Je potřeba se zastavit a nejenom uctít památku obětí teroristických činů, ale zastavit se a uvědomit si, kam půjdeme dál."

Duchovní uvedl, že nemůžeme být falešnými optimisty. 21. století bude podle něj poznamenáno anonymním zlem a tomuto zlu je potřeba čelit zcela neanonymními činy.

"Moc dobře víme, že dobro nepůsobí anonymně, ale že to budou konkrétní lidé, kteří se sejdou a spojí své síly."

Účastníci pražského setkání v krátké anketě popisovali důvody, které je na pietní shromáždění přivedly. Jedna z účastnic uvedla.

"V podstatě to utrpení lidí v Americe a naprosto s tím nesouhlasím a myslím si, že by si to měli vyřizovat tam mezi sebou a netahat do toho celý svět."

Dvou studentek jsem se zeptala, zda v této situaci souhlasí se zapojením České republiky do případných akcí mezinárodního společenství a především Severoatlatické aliance vůči teroristům, kteří úterní útok na Spojené státy provedli:

"Určitě. - Určitě by se měla angažovat. Jsme přeci jenom všichni jedna Země, tak bychom se měli bránit všichni navzájem. - Přeci jenom jsme ještě lidi."