Česká restaurace na Expo 2015 uvařila přes dvě tuny zvěřiny

Česká restaurace na EXPO 2015, foto: oficiální facebook restaurace La Baita del Cacciatore

V severoitalském Miláně se brzy zavřou brány světové výstavy Expo 2015. Hlavním tématem je hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele Země. Své úspěchy ve vědě a technice představuje ve svém pavilonu i Česká republika. Jak se jí to daří, na to odpoví generální komisař české účasti Jiří Potužník.

Český pavilon EXPO v Miláně,  foto: oficiální facebook CZ EXPO Milano 2015
"Měli jsme ambici přilákat 10 procent návštěvníků z předpokládaného počtu 20 miliónů. Přes hranici dvou miliónů jsme se dostali už na začátku tohoto měsíce, v době, kdy na EXPO přišlo 16,5 miliónu lidí. Do českého pavilonu zavítá každý osmý návštěvník, nikoliv desátý. To je úspěch. Podle informací, které ještě nemáme potvrzené, jsme mezi šesti nejnavštěvovanějšími pavilóny."

Jak dodal Jiří Potužník, úspěch se dá hodnotit podle několika kritérií.

"Prvním kritériem je číslo návštěvníků vůči celkové návštěvnosti. Druhým kritériem je to, jak o vás píší média. My jsme dostali prostor za více než 5 miliónu euro a ohlasy byly kladné. Byli jsme vyhlášeni jako pavilón, který je nejpohodovější, který je druhý nejhezčí v noci, který má nejhezčí střešní zahradu. Česká restaurace byla oficiálním průvodcem Corriere della Sera teď v září vyhlášena jako jedna ze tří nejlepších. Po francouzské a uruguayské. Noviny píší, že to, co stojí v české restauraci opravdu za hřích, je zvěřinová kuchyně a nepasterizovaná Plzeň čepovaná přímo z tanku. Do této doby Ital takovou Plzeň neznal, a dnes už jsou v Miláně dvě restaurace, které ji mají taky."

Autopták a bazén patří na Expu k nejfotografovanějším exponátům

Česká restaurace na EXPO 2015,  foto: oficiální facebook restaurace La Baita del Cacciatore
Na další měřitelnou kategorii, která zhodnotí český úspěch na Expo, je třeba ještě počkat. Jedná se o ekonomické zhodnocení toho, jak se vyplatilo partnerům do národní účasti investovat. Na Expu měla určitě úspěch česká restaurace. Podle Jiřího Potužníka se tu prodaly dvě tuny zvěřiny, denně se vytočí přes tisíc litrů piva a prodá 500 káv. O víkendech se na volný stůl čeká i přes půl hodiny.

"Nejoblíbenějším místem je nepochybně bazén, a miláčkem davu Hydala, autopták Lukáše Rittsteina. Z uměleckého hlediska je největší úžas a pocit, že se dotýkáte exponátu z budoucnosti, buňka Jakuba Nepraše. To jsou dvě věci, které jsou jak počtem fotografií třeba na sociálních sítích nebo zájmem lidí, enormní."

Varhan Orchestrovič Bauer,  foto: David Sedlecký,  CC BY-SA 3.0
Rekordní je zatím sobota 3. října, kdy do pavilonu přišlo přes 39 000 lidí. 28. října, což je státní svátek České republiky, se na Expu uskuteční koncert Varhana Orchestroviče Bauera či koncert Vivaldianno se světelnou show. Město Milán by mělo oznámit také výsledek charitativní aukce mramorových houslí, které Lombardii věnoval sochař Jan Řeřicha, a jejichž prodej podpoří dostavbu nemocnice pro matku a dítě v Senegalu.

Český pavilon bude sloužit ve Vizovicích

30. října bude známé, který pavilon bude nejlepší. Hovoří se o tom, že zaujaly Omán i Itálie. Jiří Potužník neměl čas všechny pavilony projít. Které z těch, co stihl, ho zaujaly?

"Mě se moc líbí britský pavilon, který je vlastně takovým antipavilonem. Je to konstrukce, která nemá stěny, nemá strop. Není to pavilon ve smyslu budovy. Je to nádherný exponát. Mám velkou slabost pro kazašskou expozici, dobře respektuje téma Potraviny pro planetu, energie pro život. Lidsky je pro mě silný vzkaz izraelské expozice. Zdůrazňuje vztah k půdě a k rodině, která ji po generace obdělává a zušlechťuje. Navíc je ta prezentace vtipná."

Český pavilon a autopták,  foto: oficiální facebook CZ EXPO Milano 2015
Český pavilon nebude na závěr Expa demolován, ale demontován a bude přepraven do Vizovic. Tady bude znovu postaven a bude jako budova dál sloužit. Návštěvníci byli podle Jiřího Potužníka pavilonem nadšeni, našli se však někteří, kteří čekali spíše konzervativnější pojetí české účasti.

"Přicházejí návštěvníci, kteří jsou trošku rozpačití moderním pojetím a ptají se, proč nemáme pavilon jako dřevěnou chaloupku, nebo proč uvnitř nemáme dřevěný betlém nebo tradiční symboly české republiky. Musíme jim vysvětlovat, že to, co jsme připravili pro Expo je vizitka republiky jako země velmi moderní a země budoucnosti s řadou vědeckých inovací a objevů, které představujeme formou současného umění a nikoliv formou skanzenu. Jsou lidé, kterým jsou ty skanzeny bližší, a ty jsme asi neuspokojili. Lidé, kteří mají vztah k modernímu umění, ti se netají nadšením."