Česká škola Madrid oslavila první kulatiny. Český jazyk i kulturu rozvíjí ve Španělsku už deset let

Výstava loutek v České škole Madrid

V květnu uplynulo už deset let od chvíle, co v Madridu otevřela své dveře Česká škola. Vznikla jako nezisková organizace díky třem ochotným Češkám, které cítily potřebu seznamovat děti s českým jazykem, kulturou, zvyky a tradicemi. Od té doby prošla školou spousta dětí i studentů a díky řadě různých aktivit se škola stala také místem setkávání českých krajanů žijících v Madridu a okolí.

Česká škola Madrid nabízí výhradně česky mluvící prostředí, podpůrný program pro děti předškolního věku a výuku českého jazyka a reálií v zahraničí podle vzdělávacího programu ministerstva školství. Škola zahájila také pravidelnou výuku českého jazyka dospělých cizinců.

Organizuje ale i různé kulturní programy, výstavy, literární akce, pamatuje i na slavení českých svátků, oživování a pěstování tradic, ale třeba i na přednáškovou činnost pro rodiče nebo různá poradenství.

Sváťovo dividlo v České škole Madrid | Foto: Česká škola Madrid

Divadla a divadelní spolky z Česka zve škola do Madridu pravidelně. A ne jinak tomu bylo i při oslavách desátých narozenin. Po celou dobu byly přítomny i slavné dřevěné ručně vyráběné loutky z Česka, které jsou od roku 2016 zapsány v seznamu nemateriálního majetku kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Loutky dovezla z Litoměřic dvojice Sváťa a Alenka Horváthovi ze Sváťova dividla. V několika velkých kufrech jich přivezli celkem 25. Pohádka, kterou pak ve škole představili –Kašpárek a hodná víla Jarmilka - nadchla nejenom žáky, ale oči nemohli odtrhnout ani rodiče.

S velkým zájmem dětí se setkala i výstava loutek přímo v jejich škole, která od roku 2019 sídlí v prostorách moderního vzdělávacího střediska Colegia Amanecer v Alcorcónu. To umožnilo stovkám španělských žáčků nejenom se dozvědět nové informace o tradičních českých pohádkách, ale také si mohli na unikátní ručně vyráběné loutky sáhnout a vyzkoušet si, jak se takové loutky vodí.

Po výstavě se loutky ze školy přesunuly na místo, kde je mohla obdivovat široká veřejnost. Výstava proběhla v jediném španělském centru loutek Centro del Títere a byla skvělou příležitostí pro seznámení se s tímto českým kulturním dědictvím.

První kulaté výročí České školy Madrid se slavilo týden. Kromě divadélka či výstavy, proběhlo i netradiční slavností vyučování. Na nedělní vyvrcholení oslav byly pro všechny přítomné připraveny různorodé aktivity, od výtvarných dílen po ochutnávky nejrůznějších pochutin z kuchyní česko-španělských rodin.

Na oslavách nechyběli ani významní hosté. Byl mezi nimi český velvyslanec ve Španělsku Ivan Jančárek, zástupci  školy Amanecer, starostka se zástupci radnice Alcorcón či zástupci českého ministerstva školství.

Škole také k desátým narozeninám zaslali pozdravy a přání mnozí přátelé, příznivci a členové školy.