Jak se dělá divadlo? Děti z České školy Madrid nacvičily pohádkovou scénku za jedno dopoledne

Jak to funguje v divadle? To si mohly vyzkoušet děti z České školy Madrid. Závěr prvního pololetí se totiž odehrával v moderních prostorách kulturního centra.

Cílem bylo zkusit si na vlastní kůži, jak se dělá divadlo, a to na jedné ze scén divadelní hry Hrátky s čertem. A to vše během jediného dopoledního vyučování! Výsledkem pak byla generální divadelní zkouška za účasti rodičů a hostů.

Ruku k dílu přiložil každý. Předškoláci vyráběli rekvizity, první a druhá třída měla na starosti kostýmy (tvorbu rohů pro čertíky). Třetí, čtvrtá a pátá třída se stala herci. Šesťáci a sedmáci měli v režii osvětlení a ozvučení. Do toho je zasvětili profesionální zvukaři a osvětlovači.

Velvyslanec ČR ve Španělsku Libor Sečka | Foto: Ayuntamiento Alcorcón

Dívky z osmé a deváté třídy měly na starosti propagaci a staly se uvaděčkami a prodavačkami vstupenek, které samy vytvořily. Navrhovaly i zvací plakáty. Oslav se zúčastnil i velvyslanec České republiky pana Libor Sečka.

Škola pořádá literární dílny i výstavy

Česká škola Madrid byla založená v květnu 2012. Podobně jako ostatní školy v zahraničí je jejím cílem především vzdělávání v češtině. Snaží se to dělat zábavnou formou. Například minulou sobotu se předškoláci a jejich rodičě zúčastnili literární dílny pod vedením Terezy Novákové, která si pro ně připravila knihu Ti otravní králíci. A králíci nebyli jen v knížce. Děti si vyrobily králičí uši, a hrály hry.

Tento víkend se děti mohly podívat za zajímovou výstavu. Připomíná divadelní hru Kat a blázen od známé české dvojice Voskovce a Wericha. Dozvěděli se nejen něco o jejich životě, ale i Osvobozeném divadle. Navíc k výstavě hrála hudba Jaroslava Ježka.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Tereza Švachová
klíčové slovo: