Česká tenisová jednička na vozíku Miroslav Brychta: "Sezona hendikepovaného tenisty stojí nejméně půl milionu"

Miroslav Brychta

Dokážete si představit tenis na vozíku? A to ještě prakticky bez podstatné změny pravidel ve srovnání s utkáními takzvaně zdravých sportovců? O víkendu jste mohli vidět špičkové tenisty-vozíčkáře včetně české jedničky Miroslava Brychty na mezinárodním turnaji v Průhonicích u Prahy. O českých tenistech na vozíku více Lenka Jansová.

Miroslav Brychta
Nejlepší český tenista-vozíčkář Miroslav Brychta oslavil na průhonickém Prague Cup Czech Indoor další úspěch. Ve finále nestačil jenom na nejvýše nasazeného Poláka Tadeusze Kruszelnického. Navíc se mu na turnaji po čtyřiceti zápasech podařilo porazit jeho dlouholetého soupeře, a partnera ve čtyřhře, Rakušana Martina Legnera. Na letošní paralympiádě v Aténách vybojoval 13. místo. Miroslav Brychta přestal chodil po autonehodě a za nejdůležitější pro sebe považuje pomoc své tehdejší přítelkyně a současné manželky:

"Velice mi pomohla jak moje rodina, tak rodina mé přítelkyně. Z přítelkyně se pak stala manželka, založili jsme vlastní rodinu, jsme spolu už šestnáct let a žijeme myslím plnohodnotný život. Máme pětiletého syna Vojtu, ze kterého máme velkou radost."

Jak se Vám stala ta autonehoda?

"Jeli jsme ve škodovce po městě a upadlo nám zadní kolo, dostali jsme smyk a narazili jsme do železného šrotu, který tam neměl co dělat. Nešťastných náhod bylo spoustu. Myslím, že jsem se s tím vyrovnal docela dobře a docela rychle a jsem rád."

Co byste vzkázal lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci?

"Je to těžké, každý se s tím nevyrovná, každý nemá takové podmínky jako já nebo mí kamarádi. Moc to záleží na okolí, ne jenom na člověku samotném. Člověk se ponoří do svých strašně černých myšlenek, a pokud mu okolí nepomůže, je to myslím pro něj velmi špatné."

Jak konkrétně Vám pomáhá sport v životě?

"Hned po úraze to bylo pro mě světélko, naděje, že se člověk může realizovat dokonce sportem, sportoval jsem totiž i před úrazem. Přiznám se, že člověk po úraze nepřemýšlí, co bude dělat. Pracovat nemůže, má pocit, že se už nikam nedostane, všude jsou schody. Když jsem slyšel, že se sportuje na vozíku, tak jsem tomu nejdřív nevěřil a potom mě to nadchlo. Zůstal jsem u toho celých šestnáct let, co jsem na vozíku. První sport byl basketbal, pak jsem se dal na tenis, teď už hraji jenom tenis a snad u toho ještě pár let vydržím."

Děláte něco jiného než tenis?

"Ne, ze začátku jsem dělal basketbal i tenis zároveň, ale bohužel na té úrovni, kde už na světovém žebříčku jsem, tak se dva sporty skloubit dohromady nedají, jak časově, tak fyzicky: takže se už věnuji jenom tenisu. Jinak odpočívám a věnuji se rodině."

Jakým způsobem trénujete a kolik stojí sezóna hendikepovaného tenisty?

"Ta moje stojí asi kolem půl milionu, a to hodně šetřím: nemůžu si dovolit mnoho turnajů za mořem, v Americe, v Austrálii nebo v Asii, většinou je to maximálně jednou za rok, jinak hraji v Evropě. Trénuji čtyřikrát v týdnu po dvou hodinách, mimo to chodím do posilovny a na rehabilitaci."

Jaký máte sportovní cíl pro nejbližší období?

"Po tomhle pražském turnaji si chvilku odpočinu, to bude jenom tak dva tři dny... I přes Vánoce se už budu připravovat na příští rok, protože hned od února asi do Austrálie nepoletím, ale od února už budou halové turnaje v Evropě, takže kolotoč je pořád stejný, na odpočinek není moc času."

Miroslava Brychtu finačně podporuje mimo jiné Český tenisový svaz vozíčkářů. Se sháněním sponzorů mu pomáhá i Tomáš Kopečný, který sám tenis na vozíku hraje. Podle Kopečného není v pravidlech pro takzvaně zdravé tenisty a pro tenisty na vozíku v podstatě žádný rozdíl. Tím jediným je to, že tenisté na vozíku mají možnost odehrát míč po druhém dopadu. Jak ale bylo na turnaji v Průhonicích vidět, špičkový hráči využívají většinou jenom první dopad, druhý jenom občas, když jde o riskantní úder. Tomáš Kopečný vysvětlil, že turnaje pro české tenisty na vozíku jsou organizovány dvěma způsoby a tenisté mají za rok možnost hrát až 8 turnajů:

"Existují tři mezinárodní turnaje a pět českých turnajů pod souhrnným názvem ČTSV Tour. Na základě výsledků těchto pěti turnajů vzejde mistr republiky ve dvouhře i ve čtyřhře. Také je mezinárodní mistrovství republiky, což je jeden ze tří mezinárodních turnajů."

Český tenisový svaz vozíčkářů hradí startovné českým hráčům na všechny domácí turnaje. Hradí také startovné na turnaje mezinárodní, ale v tomto případě musí tenista splňovat nominanční kritéria:

"Na turnaj v Průhonicích smí automaticky prvních deset nejlepších tenistů-vozíčkářů České republiky. Do prostějovského turnaje, což je první z mezinárodních turnajů v kalendáři, smí prvních patnáct a do brněnského turnaje, vzhledem k tomu, že je to mezinárodní mistrovství republiky, smíme všichni."

Český svaz tělesně postižených sportovců celkem sdružuje skoro tři tisíce lidí, z toho je 22 tenistů.