Ať už máte medaili nebo ne, všichni jste borci a jsme na vás hrdí. Češi oceňují výkony paralympioniků

David Kratochvíl

Ve Francii v neděli skončily 17. letní paralympijské hry. Česká paralympijská výprava byla v počtu medailí úspěšnější než tým olympioniků. Handicapovaní sportovci vybojovali osm medailí - jednu zlatou, čtyři stříbrné a tři bronzové. V hodnocení zemí Česko obsadilo třiapadesáté místo.

O polovinu z osmi českých medailí na paralympiádě se postarali plavci. A bezkonkurenčně nejlepším českým sportovcem na hrách byl teprve šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl. Získal rovnou tři medaile – zlatou, stříbrnou a bronzovou. A o jednu další navíc přišel nejtěsnějším možným rozdílem jediné setiny vteřiny.

„Plavalo se mi skvěle, mám dokonce osobák. Ale ta setina, blbá setina, fakt to naštve. To se může vzít kdekoli. Ale stane se, je to závod,“ mrzelo Davida Kratochvíla. Ocenil ale zkušenosti z celé paralympiády. „Jsem rád, že jsem si vyzkoušel všechna umístění od prvního do pátého. První paralympijský závod v kariéře jsem získal zlato, poslední zase setina pod medailí, je to neskutečné,“ řekl nadějný sportovec.

David Kratochvíl  (uprostřed) | Foto: Ralf Kuckuck,  ČTK/imago sportfotodienst

Hned v úterý, den po příletu do Česka zamíří prý do školní lavice. „Těším se na kámoše, všichni mi fandili. Dokonce mě sledují lidi v mé rodné Halži, v Tachově závod promítali v kině, je to neskutečné, že koukají na takového caparta na paralympiádě,“ smál se Kratochvíl, kterého česká výprava zvolila vlajkonošem na a závěrečném ceremoniálu.

Úspěch českého plavání podtrhl v poslední den soutěží Arnošt Petráček, který v  Paříži zkompletoval svou sbírku paralympijských medailí. Po zlatu z Ria 2016, stříbru z Tokia 2020 si tentokrát doplaval pro bronz na znakařské padesátce.

„Bylo to náročné, ale jsem strašně moc spokojený. Medaile je super, ale nejvíc je to, kolik kamarádů mě přišlo podpořit. Křičeli, že jsem je slyšel i ve vodě,“ prohlásil. Trojnásobný paralympijský medailista také ale naznačil, že by se na dalších hrách v Los Angeles chtěl rozloučit s kariérou.

Arnošt Petráček | Foto: Pavel Petr,  Český rozhlas

V Paříži se dařilo i lukostřelcům. Tereza Brandtlová získala bronz, Šárka Pultar Musilová si po světovém rekordu v kvalifikaci vystřílela stříbro. Pultar Musilová pak přidala i stříbro v mixu, kde zazářili spolu s Davidem Drahonínským.

Třetím medailovým sportem českých reprezentantů byl stolní tenis. Jiří Suchánek získal svou třetí paralympijskou medaili, po bronzech z Ria i Tokia tentokrát bral stříbro. V semifinále překvapil domácí hvězdu, čtyřnásobného paralympijského šampiona a světovou jedničku Lamiraulta, Suchánek vyhrál 3:1 na sety. Ve finále už další senzaci z rukávu nevytáhl, přesto je nadšený.

„Je nádherné, kam až jsem došel. Když jsem viděl los, vůbec mě nenapadlo, že půjdu takhle daleko. Bohužel jsem ve finále prohrál, ale nebudu se z toho hroutit, jsem naprosto spokojený,“ řekl.

David Drahonínský a Šárka Pultar Musilová | Foto: Martin Balucha,  iROZHLAS.cz

Vítězové jste všichni

Kromě cenných kovů vybojovali čeští para sportovci celkem 4 čtvrtá místa, pět pátých a dvě umístění na šesté příčce.

„Byly to úspěšné hry ve fantastické kulise. A já jsem moc rád, že české barvy se neztratily a byly vidět. Absolutorium si zaslouží všichni reprezentanti, protože už jen dostat se na paralympiádu je strašně složité. A my jsme měli plno sportovců, kteří skončili jen těsně pod stupni vítězů,“ zhodnotil předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

„Navíc jsme po dvaceti letech zastavili propad co do počtu reprezentantů,“ dodal radostně Sýkora. V týmu bylo i devět nováčků, což je příslibem i do dalších let.

Výkony českých para sportovců ocenily na sociálních sítích stovky lidí: „Sledovali jsme doma s manželkou poctivě obě olympiády a hlavně "para" byla fantastická; Díky všem za skvělé výkony, jsme na vás na všechny moc hrdí!!!; Jste všichni úžasní, ať jste byli první nebo čtvrti osmý nebo poslední; I když ne každý získal medaili, vítězové jste všichni. Máte můj obrovský obdiv; Všem Vám děkujeme za skvělé reprezentování naší země - ať už z toho byla medaile nebo ne, jste všichni do jednoho špičkoví sportovci, hodni velkého uznání.“

„Tihle lidé jsou maximálně inspirativní. Proto mám vlastně paralympiádu mnohem raději než olympiádu; Hluboce se klaním před výkony všech. O tolika medailích jsme ani v nejtajnějším snu nesnili. Já vůbec netušila, že mezi hendikepovanými sportovci máme takové poklady; Paralympijská reprezentace co do medailí a umístění byla letos lepší než ta olympijská. Upřímně doufám, že po Paříži se u nás zvýší zájem o sport handicapovaných; Celá výprava, všichni sportovci, trenéři, asistenti všichni od A až po Ž, všichni fanoušci co nelenili a vyrazili fandit až na místo, ti všichni zaslouží velkou pochvalu za reprezentaci Česka,“ píší lidé.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Český paralympijský výbor
klíčové slovo:
spustit audio