Sparta definitivně fotbalovým mistrem. Mentálně postižení sportovci se připravují na vrchol sezony.

Kapitán Sparty Praha Karel Poborský převzal 1. června v pražské kavárně Slavia pohár pro vítěze letošního ročníku první fotbalové ligy, foto: ČTK

Fotbalisté Sparty se s konečnou platností stali mistry České republiky a přestože v posledním kole prohráli ve Zlíně, titul oslavili v kavárně, mající název odvěkého rivala Letenských - Slavie. Sportovci s mentálním postižením zatím důvod k oslavám nemají, přesto věří, že jej dostanou v průběhu posledních čtrnácti červnových dnů, kdy se v Irsku budou konat Letní hry speciálních olympiád. U sportovní rubriky Vás vítá Herbert Brynda.

Kapitán Sparty Praha Karel Poborský převzal 1. června v pražské kavárně Slavia pohár pro vítěze letošního ročníku první fotbalové ligy,  foto: ČTK
Uplynulý týden udělal jasno hned v několika fotbalových hádankách. V úterý se nejdříve s definitivní platností rozhodlo, že Sparta získá titul mistra ligy pro sezonu 2002/2003, když se vedení Bohemians rozhodlo neodvolat proti kontumační prohře 0:3 právě s novým mistrem. V úterý se rozhodlo také o vítězi Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Před necelými šesti tisíci diváků se o účast v Poháru UEFA utkaly Teplice s Jabloncem. V oboustranně útočném zápase zvítězily Teplice 1:0 a po šestadvaceti letech znovu získaly národní pohár. Brankář vítězného mužstva Tomáš Poštulka byl samozřejmě šťastný, vítězství v poháru ale bral také jako satisfakci pro klub:

"Asi by nebylo na místě, kdybych tvrdil, že nemám dobré pocity. Pocity jsou nádherné hlavně proto, že se nám podařilo splnit cíl a to, že se nám podařilo umlčet ty, kteří nám to nepřáli a kteří stále na Teplice poukazovali, že se sem dávají miliony a nikde to není vidět. Takže alespoň z tohoto pohledu mám obrovskou radost."

Před posledním - třicátým - kolem ligy tedy bylo jasno o vítězi i o sestupujících. Šlo ještě o to, zda si v posledním předkole Poháru UEFA zahraje loňský mistr Slovan Liberec nebo Viktoria Žižkov. V poháru se objeví díky lepšímu vzájemnému zápasu nakonec třetí žižkovští. Čtvrtý Liberec musí spoléhat na úspěch v Inertoto Cupu. Mistrovská Sparta nastoupí do 3. předkola Ligy mistrů a o bod druhá Slavia do předkola druhého. A právě ve vyhlášené kavárně se symbolickým jménem Slavie dostalo v neděli sedmatřicet fotbalistů a členů realizačního týmu Sparty zlaté mistrovské medaile. Reportáž z mistrovské ceremonie přineseme v příští sportovní rubrice


Čeští sportovci s mentálním postižením budou moci jistě také slavit, ale až poslední červnový den, kdy v irském Dublinu skončí 11. světové Letní hry speciálních olympiád. Martinu Středovou z Národního centra speciálních olympiád jsem se zeptal, od kdy, kde a jak často jsou speciální olympiády organizovány:

"Speciální olympiády jsou hnutí založené v roce 1968 ve Spojených státech paní Eunice Kennedyovou-Shriverovou. Světové hry speciálních olympiád jsou v souladu s olympijským cyklem pořádány každé čtyři roky. A vlastně až do letošního roku byly světové hry speciálních olympiád vždy pořádány na území Spojených států. Letos budou poprvé hry pořádány mimo území USA. Bude to v Evropě, což je pro ni velké vyznamenání, protože mezi kandidátskými zeměmi bylo i Japonsko a Argentina. Zvítězila tedy evropská země - Irsko."

Mnohým - i sportumilovným - lidem nemusí být zcela jasný rozdíl mezi paralympiádou a speciálními olympiádami. O vysvětlení jsem požádal opět Martinu Středovou:

"Speciální olympiády jsou světová organizace zaměřená na sportování lidí s mentálním postižením nebo s kombinovanými vadami. Speciální olympiáda chce dát prostor všem lidem s mentálním postižením bez ohledu na stupeň postižení, tedy bez ohledu na absolutní výkonnost. Proto se na hrách speciálních olympiád setkáváme se sportovci nižší sportovní výkonnosti, ale i se sportovci, jejichž výkony jsou srovnatelné se zdravou populací. To je podle mě ten základní rozdíl oproti paralympiádě."

Na největší sportovní akci letošního roku se čeká až půl milionu návštěvníků, přijede na 7000 sportovců ze 160 zemí světa. Kolik sportovců pojede do Dublinu z Česka ví nejlépe Olga Kurzová, technická ředitelka Českého hnutí speciálních olympiád:

"Sportovců se zúčastní padesát šest, do toho musíme kromě sportovců započítat také takzvané partnery. Tito sportovci budou soutěžit v sedmi disciplínách: v atletice, v plavání, v gymnastice, v cyklistice, ve stolním tenise, ve volejbale a ve fotbale."

Ve stolním tenise bude Česko reprezentovat Petra Menšíková, které jsme se zeptal, jak se do Irska chystá a jsou-li to její první hry?

"Úplně první hry, protože se mi dosud taková šance nenaskytla. Loni v Olomouci se mi podařilo vyhrát, takže to budou moje vůbec první hry.

Předpokládám, že se těšíte...

Strašně moc.

Jakým sportům se ještě věnujete, co Vás ještě zajímá?

Baví mě kopaná, basketbal, atletika, plavání a v zimě jezdím na hory na speciální olympiády: Pomezní Boudy, běh na lyžích."

Do Dublinu pojede s mentálně postiženými sportovci a sportovkyněmi také známý tanečník Vlastimil Harapes. Ten je mezi českými účastníky speciálních olympiád velmi populární, zvláště proto, že do povzbuzování dává - jak říká - celé srdce:

"Je to věc energie. Právě proto, že jsou to lidé pudoví, ta vycítí zájem. Tam se nedá nic falšovat, přetvařovat se. Vždycky se odehrává několik sportů najednou a v jednu chvíli hrají třeba naše dvě mužstva. Vím, jak jim to je líto, když si musím vybrat jeden z těch sportů a nemůžu být na obou. To, že je to tak zamrzí, je velmi příjemné. Sice na to za chvíli zapomenou a se zaujetím bojují, ale fakt, že by byli rádi, kdybych u toho byl, mě velmi těší."

Doufejme, že Mistr Harapes svou přítomností přivede české reprezentanty a reprezentantky skutečně k těm nejkvalitnějším výkonům, i když ono známé coubertinovské heslo platí nejsilněji snad právě u handicapovaných sportovců.