Česká vláda nebude reagovat na výzvu německého kabinetu odstavit Temelín

JETE

Česká vláda nebude reagovat na německou výzvu k odstavení jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Ministři se tak rozhodli na svém středečním jednání v Čejkovicích na Hodonínsku. Podrobnosti přináší Josef Kubeczka.

Kabinet se proti očekávání přímo nevyjádřil k tlaku svého berlínského protějšku, aby zastavil spouštění Temelína vzhledem k jeho bezpečnostním nedostatkům a poruchám ve zkušebním období. Už po úterním zasedání předsednictva vlády vicepremiér Vladimír Špidla zdůraznil, že výstavba Temelína je plně v kompetenci českého státu, který je schopen provozovat elektrárnu na úrovni těch nejvyšších standardů. V Čejkovicích ministři potvrdili, že odstavení tohoto energetického zdroje nepřichází v úvahu. Jsou totiž přesvědčeni, včetně premiéra Miloše Zemana, že jihočeská atomová elektrárna je v pořádku:

"Rozhodnutí o volbě energetické politiky, včetně rozhodnutí o využívání jaderné energie, je záležitostí každé suverénní země. Vláda České republiky nemá důvod pochybovat ani o jaderné ani o ekologické bezpečnosti elektrárny Temelín."

Německá oficiální místa přitom dala najevo, že kritické stanovisko k Temelínu, provázené konkrétními technickými výtkami, vyjadřuje názor německé vlády, která chce o tom jednat. Německý tisk nicméně kritizoval pozdní reakci své vlády na Temelín a vytkl jí, že výzvu k uzavření zdroje neprovázejí návrhy na přijatelné alternativy. Vláda je povinná hájit zájmy obyvatelstva, ale nikoli ideologickou "atomovou zahraniční politiku", napsal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Některé zdroje uvádějí, že středeční debata Zemanova týmu byla dlouhá a ve vztahu k německému dokumentu nejednomyslná. Své poselství prezentované premiérem Zemanem považuje vláda v zákulisí za velmi ostré a bere ho jako jasné odhodlání provoz Temelína určitě odstartovat. Ministr zahraničí Jan Kavan o přestávce jednání vlády potvrdil: "Jakmile si bezpečností budeme jisti, elektrárnu spustíme a nevidíme důvod, proč bychom toto stanovisko měli měnit." Vláda se podle Miloše Zemana nebojí blokády hranic ze strany Německa, jako tomu bylo v případě rakouských iniciativ.

Premiér Zeman také potvrdil, že zpráva o vlivu Temelína na životní prostředí, kterou Česko zpracovalo v rámci dohod z Melku, se právě dokončuje a po jejím zveřejnění je připraven se podle plánu sejít s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a komisařem pro rozšíření Evropské unie Günterem Verheugenem. Setkání se však uskuteční nejdříve v září. Podle Evropské komise totiž není dříve možné připravit hodnotící zprávu o jihočeské jaderné elektrárně a tím i podklady pro schůzku. Česká strana očekává, že pak už nebude spuštění Temelína bránit žádná oficiální překážka.