České aerolinie omezují počet letů do USA

logo ČSA

České aerolinie od 20. listopadu sníží o další dva lety na čtyři lety týdně počet spojení mezi Prahou a New Yorkem. Se zpožděním se tak i na této české společnosti projevila krize letecké dopravy způsobená záříjovými teroristickými útoky na americká města New York a Washington. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

České aerolinie
Jak sdělil ředitel Českých aerolinií Miroslav Kůla, jistá prodleva v dopadu krize letecké dopravy na ČSA byla částečně způsobená tím, že tato společnost není tolik závislá na linkách přes oceán. I přesto stroje nejvýznamnějšího českého leteckého dopravce jsou méně vytížené a firma u každého letu počítá, zda se ještě vyplatí, což mi potvrdil mluvčí Českých aerolinií Daniel Plovajko:

"České aerolinie, stejně jako všechny letecké společnosti, v současné době prožívají velmi složité období, protože dochází k velmi výraznému poklesu poptávky po letecké přepravě. Ty nejvýraznější poklesy na našich spojích do Spojených států amerických dosahují více než třiceti procent. Postižena je ale celá sít. Jednak zde dochází k deseti až patnáctiprocentnímu poklesu, a samozřejmě z tohoto důvodu České aerolinie musí přijímat určité kroky, které vedou k minimalizaci těchto negativních dopadů na hospodaření společnosti."

Ve čtvrtek České aerolinie oznámily novinky zimního letového řádu, který bude platit od neděle 28. října. Při této příležitosti jsem požádal Daniela Plovajku o informace týkající se letů do USA:

"Od 20. listopadu letošního roku až do konce zimní sezóny, to znamená do 30. března, České aerolinie pozastavují svůj provoz na letiště Newark v New Yorku. Provoz bude pokračovat pouze na letiště JFK, kde dále spolupracujeme s našim aliančním partnerem Delta a na toto letiště v zimní sezóně budeme létat celkem čtyřikrát týdně. Omezili jsme to o dva lety. Na druhou stranu musím říci, že například nově zavádíme ranní linky z Prahy na londýnské letiště Stansted, díky čemuž dokážeme nabídnout velmi konkurenceschopný produkt a klientele nabídnout produkt, který do dnešní doby jsme nebyli schopni zajistit."

České aerolinie přitom už od 21. října snížily počet letů do New Yorku z deseti na šest týdně. K letům firma využívá dva Airbusy A 310 pro maximálně 207 lidí. Na Newark ČSA létaly především kvůli navazujícímu spojení do dalších amerických měst, které zajišťovala společnost Continental Airlines. Po vstupu ČSA do aliance Sky Team se aerolinie více orientovaly na spolupráci s Deltou Air Lines, která létá na newyorské Kennedyho letiště. Společnost zaznamenala začátkem října výrazný pokles rezervací letenek. Zatímco předpokládala meziroční růst knihování letů o 25 procent, skutečný růst byl jen tři procenta. Odliv cestujících v celé síti byl koncem září deset až 15 procent.

Jak řekl ředitel Českých aerolinií Miroslav Kůla, hospodaření společnosti škodí i současná silná koruna, protože většina obchodů je prováděná v dolarech. O přímou peněžní pomoc státu však doposud nepožádali. Ředitel Kůla ale klienty ujistil, že zatím se problémy Českých aerolinií neodrazí na cenách letenek.