České děti zkoušejí fitness, uspěly i na evropském šampionátu

Foto: Archiv Petry Kadlecové

Česká republika má zbrusu nový sport - fitness pro děti. Zatím téměř neznámou sportovní disciplínu u nás trénuje hrstka dětí od 4 do 16 let. Cvičí dynamické kombinace aerobiku, gymnastiky, posilování i tance. Na svém historicky prvním mistrovství světa letos v létě dokonce české závodnice vysoko předčily evropskou konkurenci.

Petra Kadlecová,  foto: Archiv Petry Kadlecové
Když se řekne fitness, obvykle se nám vybaví posilovna. Když se řekne fitness dětí, představivost slábne. Zatímco fitness pro dospělé je u nás rozšířené už mnoho let, děti ho cvičí teprve přes rok. Tato sportovní disciplína je totiž v České republice naprostou novinkou. Sport nabízí jen dva kluby, které společně sdružují méně než sto dětí. Vznik a historii dětského fitness přibližuje jedna ze dvou trenérek Petra Kadlecová.

"Fitness dětí vznikl spojením několika sportovních disciplín tak, aby se umožnilo dětem už od menších věkových kategorií soutěžit v další poddisciplíně - aerobiku nebo gymnastiky nebo akrobacie. Postupem času se český sportovní trh přesytil klasickým aerobikem i třeba gymnastikou, která v posledních letech trošku upadá. Hledal se nový směr, kterým bychom oslovili další skupinu dětí, které rády cvičí a třeba nestačí na klasickou gymnastiku. Skutečně do toho fitnessu může přejít jak baletka nebo gymnastka sportovní i moderní a nebo závodník ze sportovního aerobiku. Všechny tyto disciplíny jsou blízko a to fitness je právě směr, kterým bychom ty děti vedli."

Fitness pro děti je sice na českém sportovním poli novinka, malé reprezentantky ale za světovou konkurencí nezůstávají pozadu. Letos v červnu se v Srbsku konalo mistrovství světa, kterého se vůbec poprvé účastnily i čtyři české závodnice. V konkurenci 81 závodníků z osmi zemí se nejlépe umístila devítiletá Eliška Pokorná z Velvar. Přípravu na své první mistrovství zvládla v rekordním čase.

"Od března jsme ještě trénovaly obtížnější prvky, a na mistrovství světa jsme jely v červnu. S tou sestavou, co mi připravila paní trenérka, jsem vyhrála osmé místo."

Foto: Archiv Petry Kadlecové
Eliško, byla jsi nervózní na svém prvním životním mistrovství světa ve fitness?

"Když jsem tam přišla, tak jsem nervózní byla. S holkama jsme říkaly, kde to jsme, že jsme se asi spletly. Ale když už jsem dělala tu sestavu na pódiu, tak už jsem si říkala, že nebudu nervózní, a potom jsem nebyla."

Jenom rok cvičení dětského fitness stačil Elišce Pokorné k tomu, aby se dobře umístila nejen na světovém závodě, ale také na domácích soutěžích. V prvních mistrovství Čech a České republiky letos na jaře obsadila druhé a třetí místo. A jak sama říká, hodně trénuje a rychle se učí.

"Naučila jsem se přemety, hvězdy, stojky. Cvičíme někdy i tak tři hodiny a jinak na společném tréninku hodinu a půl. Každý den, kromě pátku. Baví mě to, co dělám."

Eliščiny rodiče jsou rádi, že pro svou dceru našli všestranný sport. Kombinace různých cvičebních prvků a rychlé hudby je pro děti přitažlivá. Při tréninku si zlepšují nejen fyzickou kondici, ale hlavně výdrž a disciplínu. Hovoří tatínek Ivo Pokorný.

Ilustrační foto: Richard Dudley / Stock.XCHNG
"V první řadě vidím, že je to obrovská dřina. Na to, že jí je devět let, tak tomu dává maximum. Jsem rád, že se to ujalo, a že jí do toho nemusíme nutit, že jí to baví. Děti, postupem času, jak se to zviditelňuje, tak přibývají. Je vidět, že když se věnuje tomu sportu, tak se výsledky dostaví."

Základna dětí ve dvou klubech v České republice je prozatím malá, a trenéři dětského fitness se snaží tento sport zpřístupnit co nejširšímu počtu holčiček i kluků. Lákají na variabilitu cvičení a také na větší možnosti malých sportovců v soutěžení. Rodičům a jejich dětem se zájmem o tento sport trenérka Petra Kadlecová vzkazuje, aby se nenechali odradit malou informovaností.

"Když se představí slovo fitness a nebo Svaz kulturistiky a fitness, tak aby lidé neměli mylné představy o tom, že děti by měly mít nějaké svalové rozvoje. To fitness dětí vůbec není. Je to také o té kráse pohybu a o té disciplíně, co se týče výkonnostních prvků."

Autor: Olga Mullen
klíčové slovo:
spustit audio