České fotbalisty prověří v kvalifikaci ME silný celek Německa

Foto: ČTK

Čeští fotbalisté ve středu nastoupí k jednomu z nejprestižnějších soubojů sezóny. V kvalifikaci o ME je v Mnichově čeká silný tým Německa. Bronzoví medailisté z posledního MS půjdou do souboje v pozici favorita nejen z důvodu domácího prostředí, ovšem jak uslyšíte v následujícím rozhovoru s někdejším reprezentačním kapitánem Ivanem Haškem, ani naši fotbalisté nejsou bez šance.

Fotbalisté se připravují na středeční zápas s Německem,  foto: ČTK
Co očekáváte od zápasu s Německem, ať už po fotbalové stránce nebo z hlediska výsledku?

"Já si myslím, že ten zápas bude lehčí, než ten co jsme hráli doma v Praze. Němci budou muset tvořit, což by mohla být voda na náš mlýn. My můžeme vycházet ze zabezpečené obrany a tak si myslím, že bychom v Německu nemuseli prohrát."

Český tým není v poslední době úplně zdravotně v pořádku. Máme podle vás dostatek borců, kteří dokážou ty ze základní sestavy plnohodnotně nahradit?

"Já si nemyslím, že by to měl být problém. Každý je nahraditelný a Němci možná budou mít v tomto ohledu větší problémy. Důležité je celkové pojetí mužstva a ne kdo nastoupí jako jednotlivec. Jde o to s jakou filozofií půjdou naši hráči do zápasu. Bude se hrát na krásném stadionu a tak bychom mohli vidět i krásný fotbal."

Tomáš Rosický  (vlevo) při tréninku,  foto: ČTK
Mezi českou veřejností už se spekuluje, že postup na šampionát už mají Češi jistý. Dá se podle vás vůbec ten současný náskok, které české mužstvo na postupové pozici má, prohospodařit?

"Určitě to teoreticky jde, ale prakticky je to nemožné. Na 99% jsme účastníky ME, ale to neznamená, že bychom měli něco podcenit nebo polevit. Měli bychom bojovat a zabezpečit postup co nejdříve."

V případě, že budeme mít po zápase s Německem postup v kapse, postavil byste do následujících utkání i některé nové hráče nebo byste zachoval základní osu i s ohledem na to, že každý kvalifikační bod může hrát roli pro nasazení do jednotlivých kočů při losování ME?

"Měli by hlavně hrát hráči, kteří budou na 100% fit, protože někteří z nich budou nastupovat i v Lize mistů či poháru UEFA, takže budou mít obrovskou zátěž. Možná by bylo vhodné vyzkoušet i některé mladé hráče z naší ligy. Myslím, že to bude i záměr trenéra Brücknera."

Fotbalisté se připravují na středeční zápas s Německem,  foto: ČTK
Ještě přímo k osobnosti trenéra. V poslední době se živě diskutuje, zda by měl Brückner nadále vést reprezentační výběr a to s ohledem na komunikační problémy mezi ním a novináři, potažmo fotbalovou veřejností. Zastáváte názor, že i tyto faktory by měly sehrát roli pro případné prodloužení smlouvy nebo by měly základ tvořit výsledky, které má Brückner neodiskutovalně skvělé?

"Pan Brückner je historicky jeden z našich nejúspěšnějších trenérů. Těžko to mohu přesně posuzovat z tribuny, ale jestli se mu dá něco vytknout, tak právě vystupování v médiích. Co se však týče výsledků, tak mu nelze vytknout téměř nic, protože na šampionát postoupí potřetí za sebou, udělal pro fotbal hodně a jestliže před pěti lety všichni hovořili o moderních trendech ve fotbale, tak on je určitě nezapomněl a bude je aplikovat i v budoucnu."

Když se podíváte na potenciál našeho mužstva, pokud zůstane základní kádr zravý, myslíte si, že to případně na ME může dotáhnout až k medailím, tak jako na posledním Euru v Portugalsku?

"Já myslím, že určitě. Pochopitelně bude záležet jaká bude v mužstvu pohoda, klima přímo před ME. Ty rozhodující chvíle teprve přijdou. Momentální forma, zdraví - to všechno budou rozhodující faktory, ale já si myslím, že máme mužstvo, které by mohlo uspět na ME."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio