České otálení kolem Lisabonské smlouvy posiluje nervozitu v EU

Foto: Evropská komise

Příští týden, v pátek 2. října, budou Irové v referendu podruhé hlasovat o Lisabonské smlouvě. Nervozita z nejistého výsledku sílí tím víc, že ratifikační proces neskončil ještě ve třech dalších zemích. Včetně České republiky, která se kvůli tomu před pár dny opět stala terčem kritiky ze strany některých evropských partnerů.

Foto: Evropská komise
Horní komora německého parlamentu v pátek schválila doprovodné zákony k Lisabonské smlouvě. Spolkový prezident tak již může podepsat dokument reformující Evropskou unii. V tom mu ovšem může zabránit případné další podání k tamnímu ústavnímu soudu.

Česká situace je hodně podobná, nikoliv však stejná. V obou komorách parlamentu byl ratifikační proces ukončen začátkem května a od té doby se čeká na podpis prezidenta. Ten opakovaně dával najevo, že bude čekat na rozhodnutí ústavních orgánů v Německu, na výsledek referenda v Irsku, i na případný výsledek nového jednání českého ústavního soudu. "Já určitě spěchat nebudu. Já určitě počkám, až všechny ty věci, o kterých jsem hovořil, a mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů, já v každém případě počkám, až se uskuteční,"řekl již v červnu Václav Klaus.

Podle části ústavních právníků měl dokument signovat neprodleně, ledaže by mu v tom zabránilo podání k ústavnímu soudu. To skutečně avizuje skupina senátorů převážně z ODS. Ani po bezmála pěti měsících od schválení Lisabonské smlouvy parlamentem však žádost nebyla podána. Vláda se minulý týden ve středu dokonce obrátila na nespokojené senátory, aby se svou žádostí již neotáleli, protože další odklady by měly negativní dopad na pozici a vliv České republiky v rámci Evropské unie. A hned v pátek skutečně přišla ostrá kritika od partnerů.

Jan Fischer,  foto: ČTK
"Musím potvrdiť, že boli pomerne silné vyhlásenia niektorých premiérov, najmä veľkých štátov, že ak by po pozitívnom, kladnom referende v Írsku mal niekto snahu brzdiť 26 štátov Európskej únie pri aplikovaní Lisabonskej zmluvy, tak bude poškodzovať svoje vlastné národné záujmy," uvedl slovenský premiér Robert Fico. Podle něj české otálení vyvolává dokonce větší nervozitu, než samotné irské referendum. Tak to nakonec vnímá i český premiér Jan Fischer: "Řada státníků vnímá ten průběh ratifikačního procesu v České republice s jistou nervozitou. A ta nervozita nepochybně bude sílit."

V pátek tak senátor Jiří Oberfalzer z ODS alespoň sdělil, že skupina senátorů předloží ústavnímu soudu podání ve věci Lisabonské smlouvy v úterý 29. září. Tři dny poté proběhne referendum v Irsku, s jehož výsledkem spojuje svůj podpis i polský prezident. Ale délku jednání ústavního soudu v Brně a jeho výsledek nelze nijak předjímat, a tak je celkem možné, že Václav Klaus, pokud vůbec podepíše Lisabonskou smlouvu, učiní tak skutečně jako poslední, což sliboval již začátkem léta.