Prezident Klaus se považuje za disidenta EU

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus je od pondělí na třídenní státní návštěvě Irska. V zemi, jejíž občané v referendu odmítli Lisabonskou smlouvu, opět hlasitě připomněl své kritické postoje vůči Evropské unii. V Dublinu se dokonce označil za jejího disidenta.

Václav Klaus a prezidentka Irska Mary McAleese,  foto: ČTK
I když Lisabonskou smlouvu Evropské unie odmítli irští voliči, tamní vláda vyšla z hlasování jako poražená, protože se počítá k zastáncům smlouvy a podporovala její schválení. Irská vláda nyní hledá způsob, jak ji přesto přijmout, žádná konkrétní rozhodnutí však zatím nepřijala, řekl po setkání s irským premiérem Brianem Cowenem český prezident Václav Klaus: "Přemítá, jak vyřešit situaci, která vyplynula z referenda zde v květnu letošního roku. Myslím, že nijak rozhodnuti nejsou, ale doufají, že to nebude překážkou dalšímu dobrému fungování Irska v Evropské unii."

Václav Klaus ale postoj irské vlády k Lisabonské smlouvě nesdílí. A tak zatímco se v pondělí setkal s premiérem Cowenem a prezidentkou Mary McAleeseovou, do svého úterního programu zařadil večeři s Declanem Ganleym. Tento multimilionář je také předsedou hnutí Libertas, které se hlavní měrou zasloužilo o odmítnutí Lisabonské smlouvy občany. Klaus ještě před setkáním s Ganleym řekl: "Že by to byla jenom společenská událost, to samozřejmě ne. Já velmi fandím tomu, o co on usiluje a myslím, že bych byl rád, kdyby se mu podařilo uspět se svým seskupením Libertas v evropských volbách, protože ten Evropský parlament potřebuje nějaké rozumné hlasy, které říkají že není všechno zlato, co se třpytí."

Václav Klaus při návštěvě Irska,  foto: ČTK
Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Václav Nekvapil přes respekt k právu prezidenta na jeho názor považuje večeři Klause s Ganleym za problematickou kvůli tomu, že se uskuteční v rámci oficiální návštěvy hlavy státu, jehož oficiální zahraniční politika nekopíruje prezidentovy postoje.

"Ta otázka Klausovy návštěvy v Irsku má podle mě dvě roviny. Jednak že to je dva měsíce před začátkem našeho předsednictví, což tedy tomu schizmatu v české zahraniční politice asi dodává víc na viditelnosti v zahraničí, a druhá věc je protokolární. Prostě pokud prezident nejede ani na pracovní návštěvu ani na soukromou návštěvu ale na oficiální státní návštěvu, a do programu si jako soukromý bod té návštěvy zařadí setkání s člověkem, který ani není oficiálním představitelem té země a navíc je tam velmi kontroverzní postavou, tak to je těmi hostiteli vnímáno velmi nelibě."

Český prezident ale v Dublinu v té souvislosti připomněl svého předchůdce Václava Havla, který se v úřadě také rád setkával se zahraničními disidenty. "Takže já se teď setkávám s disidentem Evropské unie a já se mezi ně počítám," prohlásil Klaus.

"To si myslím že je neslýchaná paralela, kterou myslím si že pan prezident v nějakém opojení asi použil, ale která podle mě nemá racionální opodstatnění a jsou to dvě věci úplně nesouměřitelné," reagoval na výrok českého prezidenta analytik Václav Nekvapil.