České písničky znějí Ukrajinou

cesta_srdce.jpg

Za českými krajany na Ukrajině se už podruhé vypravili zpěváci z pražského pěveckého sboru Camera Chabra a členové Sboru moravských učitelů, aby si s nimi společně zazpívali české a moravské lidové písničky. Na Ukrajinu se s nimi vydala i kolegyně Milena Štráfeldová.

Mileno, mohla bys tu akci posluchačům nějak přiblížit?

"Pražský amatérský pěvecký soubor Camera Chabra uspořádal loni zájezd, během kterého jeho členové navštěvovali vesnice, kde žijí čeští krajané, a společně si zazpívali. Přijeli do vesnic, kde žijí Češi více než sto let. Žijí tam babičky, které znají staré i dvacetislokové písničky, o kterých dnes už v Česku téměř nikdo neví. Soubor tak navštívil třeba Užhorod, Žitomir a vesnice v okolí. Ta akce měla velký úspěch, takže se soubor rozhodl, že v tom bude pokračovat. Letos se jeho členové vydali do jiné části Ukrajiny. Koncertní šňůru - pokud to tak můžeme nazvat - zahájili v Oděse. Tam vystoupili dvakrát. Byli tam v době, kdy Ukrajina 24. srpna slavila 16. výročí vzniku samostatného státu, a tak měli příležitost vystoupit i na velikém koncertu, kde se představovaly národnosti žijící v Oděse. Češi tam měli velký úspěch, protože byli jediní, kterým se podařilo celé to veliké náměstí před operou roztleskat písničkou Šly panenky silnicí. A koncertní šňůra teď pokračuje v Čechohradu."

Co to je?

"Je to velice známá česká vesnice. Vznikla v roce 1869, kdy se sem přistěhovali Češi z východních Čech. Dodnes je to vesnice, kde opravdu jednoznačně převažuje český živel. Má asi 1400 obyvatel a 1200 z nich se hlásí k českému původu. Je to velice malebná vesnička, která má svůj vlastní kostel, českou školu. Všechno se tady točí kolem českého krajanského života. Je tady i český pěvecký sbor, mimochodem velice dobrý. V těchto dnech tady probíhají společné zkoušky s tímto sborem. Ve čtvrtek bude společný koncert, na který přijde opravdu celá vesnice."

Mileno, slyším ve sluchátku, že tam někde štěká nějaký pes. Kde to zrovna jsi?

"Musím přiznat, že si tady připadám téměř jako v 19. století. Ráno se tady vyhánějí společně krávy na pastvu. Každý tady má své hospodářství. Po návsi pobíhají husy, pasou se tady kozy. A samozřejmě tady běhá spousta psů. Slyšíš tedy čechohradského psa"

Zaznamenala přítomnost muzikantů z Česka také místní média?

"Pokud vím, tak v Oděse tomu tak bylo. Tamní noviny i televize informovaly o úspěchu českého souboru na koncertu. Myslím ale, že celá akce bude mít i odezvu v českých médiích. Celou koncertní šňůru, pobyt českých zpěváků na Ukrajině, provází televizní štáb, který připravuje hodinový dokument o této cestě."