České vody budou čistší, končí prací prášky s fosfáty

České řeky, přehradní nádrže i rybníky by měly být čistší. Zbaví se totiž fosfátů, které se do nich dostávají z pracích prášků. Ministr životního prostředí podepsal nařízení, podle něhož nesmí prášky s fosfáty od 1. října na český trh.

Libor Ambrozek
Přesněji řečeno, fosfáty z pracích prášků zřejmě úplně nezmizí. Nesmí jich ale být v prášku více než půl procenta, takže jde skutečně o radikální krok. Evropská unie zatím tuto oblast konkrétně neupravuje. Existují pouze doporučení. Přesto, jak uvádí Vojtěch Kotecký z hnutí Duha, řada zemí Evropské unie už dávno fosfáty zakázala. U nás se mezitím o celé záležitosti diskutovalo.

"Rozhodnutí, že u nás vyloučíme fosfáty z pracích prášků, také padlo asi v polovině 90. let. Na skutečný krok se ale čekalo zhruba deset let."

Ekologové rozhodnutí ministra Ambrozka velice vítají. Je to podle nich jeden z nejdůležitějších kroků ke snížení znečištění českých vod. A to pocítí široká veřejnost. Letní koupání v tuzemských vodách bude postupně zdravější a příjemnější.

"Fosfáty především způsobují tzv. vodní květ, takové to nepříjemné přemnožení řas a sinic, které jednak hodně komplikuje koupání, jednak představuje při větších koncentracích riziko alergických reakcí."

Návštěvníci brněnské přehrady nebo třeba Máchova jezera vědí moc dobře, o čem je řeč. Dnešní čistírny odpadních vod si s fosfáty prostě neporadí. To ale vůbec neznamená, že po zákazu fosfátových prášků problém zcela zmizí. Část fosfátů z domácností se do vod přece jen dostane, a sice prostřednictvím myček na nádobí.

"V případě tablet do myček nádobí není v tuto chvíli na stole dostatečná alternativa, která by na rozdíl od pracích prášků mohla tabletky nahradit."

A samozřejmě tu jsou ještě umělá hnojiva používaná zemědělci. Vraťme se ale k pracím práškům. Co na rozhodnutí ministra Ambrozka říkají výrobci? Například společnost Procter & Gamble se s ním prý lehce vyrovná. Radiu Praha to potvrdil Ivan Krejčí z rakovnické firmy Rakona.

"Pro firmu Procter and Gamble to neznamená vůbec žádný problém, protože už od 1. ledna 2006 dodáváme na trh bezfosfátové prací prostředky tak, jak jsme se s několika dalšími firmami zavázali k dodržování dobrovolné dohody mezi Ministerstvem životního prostředí a průmyslem. Žádný technický dopad na naši firmu to tedy mít nebude."

Na koho se tedy bude vztahovat zákaz používání pracích prášků s fosfáty?

"Velká část trhu není vázána dobrovolnou dohodou, respektive některé velké firmy z té dohody vystoupily. Ministerstvo životního prostředí se tedy asi snaží regulovat tu část trhu, která není vázána dohodou."

Mluvčí ústecké firmy Setuza Marie Lógrová připouští, že ceny prášků na podzim lehce podraží.

"Setuza v současné době dodává na trh prací prášky s nízkým obsahem fosfátů i fosfátové prášky. Máme už připraveny receptury na zcela bezfosfátové prací prášky."

Jaký to bude mít vliv na cenu prášků?

"Bude záležet na cenách jednotlivých komponentů. Dá se očekávat, že by mohlo dojít k mírnému navýšení ceny."

Podle Marie Lógrové chce ale Setuza zůstat ve středním cenovém segmentu, jako doposud.