Česko má nejméně chudých ze zemí Evropské unie

vanoce_darky15.jpg

Letos se Češi chystají utratit za vánoční dárky zhruba stejně jako v předešlých letech. V předvánočním průzkumu to zjistila agentura Factum Invenio. Může to mimo jiné znamenat, že už provedené kroky finanční reformy zatím neměly větší dopad na české občany. V této souvislosti je zajímavé zjištění statistického úřadu Evropské unie Eurostat, že v Česku je nejméně chudých lidí ze všech zemí unie. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Pavel Skácelík,  foto: Autor
Práh rizika chudoby stanovil Eurostat na tři pětiny průměrného příjmu v dané zemi. A podle tohoto kritéria se v chudobě nachází osm procent Čechů, což je nejméně v celé Evropské unii, kde chudoba hrozí v průměru 15 procentům populace. Dokonce v sociálně štědrém Švédsku je to devět procent. V průměru je kupodivu ve "starých" zemích unie procento chudých o trochu větší, než v desítce zemí, které vstoupily do unie letos. Sami statistici však varují před ošidností zvolené metody, protože úroveň příjmů se v jednotlivých zemích liší a práh rizika se také posouvá podle typu domácností. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je u nás na hranici chudoby každý dvanáctý občan. Které skupiny obyvatelstva ohrožuje chudoba nejvíce, to upřesňuje mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

"Jsou to především nezaměstnaní, pak jsou to neúplné rodiny, kde je nejméně jedno nezaopatření dítě, převážné osamělé či rozvedené žen s dětmi. Pokud jde o důchodce, ti tvoří malý podíl z celkového počtu ohrožených, a to čtyři procenta."

To je dost překvapivé zjištění. Obvykle jsou za chudé označováni hlavně penzisté. V chudých domácnostech naopak žije 15 procent dětí. A je zde ještě jeden znepokojivý fakt. Na rozdíl od ostatních zemí unie žije u nás větší procento lidí, kteří jsou těsně nad hranicí chudoby. Otázkou zůstává, zda a jak se na procentu chudých lidí podepíše reforma veřejných financí. Například odbory se obávají, že procento chudých by se v Česku mohlo prudce zvýšit. Podle místopředsedy největší odborové centrály Pavla Skácelíka proto není důvod k tomu, aby si vláda brala příklad ze slovenské reformy, jak doporučují mnozí zahraniční i domácí odborníci.

Vlastimil Tlustý,  foto: Autor
"Potom se ovšem musíme ptát, jak naši spoluobčané budou reagovat na tu skutečnost, že například na Slovensku je pod hranicí chudoby přes 21 procent občanů. Nechápu, proč nám někdo podsouvá myšlenku, že bychom měli obrátit pozornost na Východ a jít tím směrem a rozmnožovat procentu chudých v této zemi."

Tomuto názoru ostře oponuje předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

"Ano, Slováci byli před reformami chudí, ale rozhodli se být bohatí. Česká republika byla bohatá, ale svým současným směřováním se naopak vydala k chudobě."

Autor hlavních bodů ekonomického programu ODS také Radiu Praha řekl, že pokud v příštích volbách občanští demokraté zvítězí, pod hranicí chudoby se rozhodně neocitne víc lidí, než je dnes.

"Není cílem změnit toto postavení České republiky. Vůbec není cílem uvrhnout lidi sociálně slabé do jakýchkoliv problémů. Cílem je jiným způsobem ty peníze distribuovat, rozdělovat mezi lidi a vrátit se k tomu, co říkám, že je mottem všech našich reforem, tedy, aby ti, co pracují a o něco usilují, cítili, že se v tom státě mají lépe než ti, kteří stojí s nataženou rukou. A to je ústřední heslo, bez kterého žádný stát nemůže fungovat."