Česká republika si připsala další dobré hodnocení

Foto: Evropská komise

Česká republika je podle studie německé Bertelsmannovy nadace nejúspěšnějším transformačním státem světa. Vděčí za to rozvoji ekonomiky a konsolidaci demokratického systému. Tuto zprávu v první polovině týdne s radostí citovala česká média. Studie ale není jen veskrze pozitivní: kriticky hodnotí vzrůstající pocit rozčarování Čechů vůči politikům.

Foto: Evropská komise
Bertelsmannova nadace hodnotila 125 zemí pomocí tzv. transformačního indexu. Tím měří úspěchy a neúspěchy na cestě k demokracii a právnímu státu a k sociálně-politicky orientovanému tržnímu hospodářství. Česká republika vyšplhala na vrchol z loňského třetího místa a přeskočila i Slovinsko a Estonsko, od čtvrtého po sedmé místo pak následují Taiwan, Maďarsko, Litva a Slovensko. Redaktorka Hospodářských novin Lenka Zlámalová je i není překvapená, "protože v takových podobných indexech zpravidla velmi dobře vycházelo Slovinsko a Estonsko, které obecně jsou považované za velmi dobře se transformující se ekonomiky. Ale do té první trojky bych Českou republiku určitě zařadila. Čili je otázka, čemu dáte větší váhu. A v tomto žebříčku pravděpodobně byla velká váha dána politickému systému a – řekněme v uvozovkách - kvalitě demokracie."

Na hodnocení České republiky se pozitivně podepsalo, že její ekonomika je plně integrována do mezinárodních struktur a soustavně roste. Kolega Lenky Zlámalové, komentátor Hospodářských novin Jan Macháček ale varuje, že léta rekordního růstu už jsou za námi, a že v hodnocení politického managementu se Česko za jediný rok propadlo o deset míst. Studie Bertelsmannovy nadace skutečně kriticky hodnotí vzrůstající pocit rozčarování obyvatelstva vůči politické třídě. Novinářka Lenka Zlámalová v té souvislosti upozorňuje na důležitý rozdíl ve vnímání politiky a politiků v Česku a například v západní Evropě: "Když ti lidé jsou ve Francii nebo v Německu znechuceni z politiky, tak oni si tam zpravidla řeknou, že jsou znechuceni – jako momentálně teď Francouzi – ze svého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ale neřeknou vám, že mají nedůvěru v celý ten systém. Ta víra v systém jako celek je v těchto standardních zemích, které mají za sebou desítky let demokracie, asi vyšší než tady."

Foto: Evropská komise
A přitom by byla škoda, kdyby výkony současných politických elit podkopávaly důvěru v politický systém, který zpráva hodnotí kladně. Demokratický systém Česka je podle ní konsolidován, roztříštěnost systému politických stran je stále menší a uvnitř země nejsou vážné etnické, náboženské či sociální konflikty. Z tohoto pohledu vychází Česká republika lépe, než sousední země. Lenka Zlámalová vysvětluje: "Když si vzpomeneme na to, co se odehrávalo v Maďarsku v posledních letech, počínaje přiznáním lží premiéra Gyurcsánye, když si vzpomeneme, co se v éře bratrů Kaczyńských odehrávalo v Polsku, vzpomeneme si na extrémistickou stranu, která je součástí slovenské vládní koalice, tak se na druhé straně nemůžeme divit, že vycházíme tak dobře. Protože česká politika asi blíže těm standardním zemím, než je možná dnes ta slovenská nebo třeba maďarská."

Dobré výsledky by ale podle představitelů Bertelsmannovy nadace rozhodně neměly vést k chybnému závěru, že není zapotřebí dalších velkých reforem. Například v boji proti organizovanému zločinu, v oblasti ochrany životního prostředí, v otázce reforem zdravotního a důchodového systému či v zefektivnění a profesionalizaci státní správy.