Česko navrhuje dalších dvanáct památek na seznam UNESCO

Velkomoravské hradiště v Mikulčicích, třeboňské rybnikářství nebo západočeské lázně - tyto památky chce Česká republika prosadit v příštích letech na seznam UNESCO. Tzv. indikativní seznam památek, který schválil ministr kultury Martin Štěpánek, ale obsahuje ještě dalších devět památkově chráněných objektů a území. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Karlštejn,  foto: www.czechtourism.cz
Počtem dvanácti památek, které má dosud zapsány na Seznam světového kulturní dědictví UNESCO, patří Česká republika mezi velmoci. Přesto byl minulý týden zveřejněn seznam dalších dvanácti, o jejichž zápis budeme v příštích letech usilovat. Alespoň několik z nich upřesnil Michal Beneš z ministerstva kultury:

"Jednak jsou to některé, které jsme již měli v plánu, například hrad Karlštejn nebo Kuks. Naopak do seznamu přibyly některé novinky, například televizní vysílač a horský hotel na Ještědu nebo některé památky, které jsou spojeny s českou národní tradicí piva. Máme na mysli budovy pivovaru, případně sušárny chmele na Žatecku."

Do indikativního seznamu se vracejí i některé památky, které UNESCO již posuzovalo. Česká republika původně sama z projednávání stáhla soubor renesančních domů ve Slavonicích a nyní se dopracovává nový návrh, který by mohl mít v ostré konkurenci světových památek větší naději na úspěch. Další opakovanou nominací je rybnikářská oblast na Třeboňsku:

"...kde se mezinárodní společenství domnívalo, a zcela právem, že jde o nesmírně kvalitní a velmi zajímavou nominaci, a doporučilo České republice, aby ji přepracovala a rozšířila. Aby to nebyly jen dva rybníky, ale aby jich bylo mnohem více, tak aby to byl skutečně reprezentativní soubor."

Kladruby,  foto: Helena Gornerová,  www.nhkladruby.cz
Česká republika pro zápis na seznam UNESCO navrhne také Národní hřebčín v Kladrubech na Labem, kde se koně chovají už od 16. století, dále vojenskou pevnost v Terezíně, historické železárny v Ostravě nebo trojúhelník západočeských lázní Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Dvě nominace na indikativním seznamu má i Praha - Millerovu vilu, jejímž autorem je Adolf Loos, a kostel Nejsvětějšího srdce Páně, navržený architektem Josipem Plečnikem.

Další dva návrhy, které Česká republika předložila v minulých letech, už prošly přísným sítem UNESCO a mají podle Michala Beneše šanci uspět:

Český Krumlov,  foto: www.czechtourism.cz
"Jde o ruční papírnu ve Velkých Losinách, kde jsme poměrně daleko, a myslím si, že dojde ke zlomovému období během jara. Druhou nominací je soubor lázeňských architektur v Luhačovicích od Dušana Jurkoviče, protože tento fenomén je skutečně mimořádnou vzácností."

K dosud zapsaným českým památkám na seznamu UNESCO patří historická centra Prahy, Českého Krumlova, Kutné Hory nebo Telče, dále zámek v Litomyšli, zámek a zámecké zahrady v Kroměříži nebo Lednicko-valtický areál. Zapsány jsou i funkcionalistická vila Tugendhat v Brně, jihočeská vesnice Holašovice jako ukázka selského baroka a poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. A nakonec sem patří i sloup Nejsvětější trojice v Olomouci nebo židovské město a basilika sv. Prokopa v Třebíči.