Česko neustoupí ze svých pozic

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Polsko ve středu večer ustoupilo od veta a uvolnilo tak dohodu Evropské unie o výjimkách v dani z přidané hodnoty. Česku tedy zůstávají výhody dohodnuté s Evropskou unií. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Foto: Evropská komise
Co by polské veto vlastně znamenalo? Pokud by se nic nezměnilo, od roku 2008 by se výrazně zvýšila cena tepla. Na dálkové teplo je přitom napojeno asi 1,5 milionu domácností. Stejně tak by podražily rekonstrukce bytů a některé služby, například pečovatelské a úklidové. Na tyto produkty a služby by přestaly platit výjimky nižší daně z přidané hodnoty, které si v Evropské unii Česko dojednalo. Většině Čechů by tedy podstatně vzrostly životní náklady. Na druhé straně by se ale polským vetem nic neměnilo na tom, že převážná většina bytové výstavby by i po skončení výjimky koncem roku 2007 zůstala trvale ve snížené sazbě DPH. Vláda totiž v minulých dnech využila při jednáních s Evropskou unií povedenou fintu, když přesunula většinu domů a bytů do režimu výstavby v rámci státních sociálních programů. Ministr financí Bohuslav Sobotka se neobává, že by Evropská unie nějak nově definovala, co je to vlastně sociální výstavba domů a bytů.

"Evropská komise především nemůže tuto definici měnit bez příslušné evropské legislativy a dohoda o takové příslušné evropské legislativě by trvala několika let. Myslím tedy, že to řešení, které zvolila česká vláda, je optimální řešení pro situaci, kdy nevíme, co bude za dva roky s našim přechodným obdobím. A proto se raději připravíme touto cestou. Není to žádné obcházení nějakých pravidel. Je to využití kompetence, kterou má Česká republika."

Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Autor
Česko ale bude podle Sobotky dál usilovat o udělení výjimky na nižší DPH pro celou bytovou výstavbu, tedy i pro zbývající zhruba jednu pětinu takzvaně luxusních domů a bytů.

"Náš požadavek trvá. My jsem to také deklarovali minulý týden. Česká republika trvá na tom, aby minimálně v polovině roku 2007 se znovu otevřela otázka našeho přechodného období pro stavební práce související s bydlením, a to v plném rozsahu. Výstavba prostřednictvím sociálního bydlení sice zahrne největší část bytové výstavby, ale nemůže dost dobře zahrnout celou bytovou výstavbu."

Celá záležitost má ale ještě obecný rozměr. Jak řekl Radiu Praha ředitel evropského odboru České spořitelny Petr Zahradník, uvažované polské veto i dosažený český kompromis jsou také reakcí na hru, která probíhá v Evropské unii, kdy každá země se snaží maximalizovat svůj prospěch v moři různých výjimek. Každá země má vyjednány úplně jiné výjimky pro DPH na oblast produktů či služeb. Výjimky navíc mají úplně jinou časovou platnost. Některé výjimky mají dokonce trvalou platnost. Výsledkem je naprostý chaos a neprůhlednost. Celé unii by podle Zahradníka prospělo, kdyby v každé zemi EU došlo ke sjednocení DPH.

"Já osobně podporuji názory, aby se ten proces vydal úplně opačným směrem, to znamená, aby jakousi optimální vidinou byla jedna sazba DPH v každé členské zemi. A ta snížená DPH by se měla postupně odbourávat, až by, řekněme, za sedm, deset let byla úplně zrušena."