Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zastavení výroby v hranické továrně na televizní obrazovky firmy LG.Philips je jedním z hlavních témat ekonomických komentářů novin. Lidé z Hranic na Moravě na vlastní kůži pociťují náraz poryvů globalizace. Je to svět bez jistot a zábran, obtížně předvídatelný a nemilosrdně rychlý, píšou ve svém komentáři Hospodářské noviny.

Foto: ČTK
Zastavení výroby v hranické továrně na televizní obrazovky firmy LG.Philips je jedním z hlavních témat ekonomických komentářů novin. "Lidé z Hranic na Moravě na vlastní kůži pociťují náraz poryvů globalizace. Je to svět bez jistot a zábran, obtížně předvídatelný a nemilosrdně rychlý," píšou ve svém komentáři Hospodářské noviny. Opozice podle listu nemá pravdu, když mluví o krachu investičních pobídek. Na světě by bylo bez pobídek lépe, když je ale poskytují všichni, nezbývá nám, než dělat totéž, vysvětluje deník. "Je tu ale jedna lekce pro všechny příští vlády. Nechcete- li být vy, politici, spojováni s podobnými krachy, pak raději netancujte kolem žádné investice, když do země přichází," radí Hospodářské noviny.

Podle deníku Právo je případ Hranice nepříjemnou, ale tržní nehodou. "Mimochodem, i když LG.Philips skončí, stát zase tak tratit nebude, spočítá-li se, že se na několik let skutečně několik tisíc lidí zaměstnalo, odvedly se odvody státu za pracovníky, lidé si vydělali atd.," uvedlo Právo. Tato investice v době, kdy bylo potřeba zaměstnat lidi a zahraniční investoři v Česku nabízeli jen levné montovny, splnila ve své době svůj účel. Jde o problém jedné firmy, nikoli investičních pobídek či ČSSD, píše Právo.


Bohuslav Sobotka,  Tomáš Prouza,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují souhlas České republiky s dohodou 22 členských zemí EU zemí o režimu snížené sazby DPH. Boj ministra financí Bohuslava Sobotky o DPH byl podle deníku zbytečný a směšný. "Ministr Sobotka si zřejmě chtěl zahrát bojovnou Johanku z Arku - pokud ji na povel šéfa Strakovy akademie (premiéra Jiřího Paroubka) půl roku před volbami přímo hrát nemusel - anebo naivně možná doufal, že se mu v dalších dnech ještě s podobně protestujícími Poláky a Kypřany podaří získat zbytek unie pro českou věc," soudí deník. "Tak či onak, výsledkem rebelie je bruselské pousmání nad zásadovostí českých pozic a další zaplevelení daňového systému," uzavírají Lidové noviny.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Ráj na zemi, růžovou zahradu či zaslíbenou zem - tak podle Lidových novin představují Česko příštích let politické strany ve svých programech. Nejnověji tak učinila v sobotu ČSSD, skutečnost po volbách ale bude jiná, míní deník. Nejsilnější vládní strana o víkendu schválila volební program, v němž mimo jiné slibuje do roku 2010 průměrný plat 26.500 korun, 150.000 nových pracovních míst, pětiprocentní hospodářský růst, snížení nezaměstnanosti na šest procent a přijetí eura. "Bylo by to krásné, kdyby to bylo možné, jenže ČSSD se po volbách ze svých růžových snů zpravidla probudí," píšou Lidové noviny. Upozorňují, že všechny velkolepé rozdávací plány Lidového domu jsou po povolebním střízlivém vydělení dvěma realizovatelné za jediného předpokladu - ekonomický růst půjde dál tempem, které si strana naplánovala.


Místo předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého nebo jeho stranického kolegy a bývalého poslance Vladimíra Doležala by se v dozorčí radě České konsolidační agentury mohla objevit poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny. Výměnu Tlustého a Doležala prosazuje ministr financí, který považuje Rujbrovou za kvalifikovaného odborníka. Ta připustila, že nemá ekonomické vzdělání, ale dostatečnou kvalifikací by podle ní měla být i dlouholetá právnická praxe. Pro čistku v dozorčí radě České konsolidační agentury si ČSSD podle listu dokázala sehnat podporu. Hlasy komunistů, kteří mají poprvé šanci získat zástupce v dozorčí radě agentury, ČSSD stačí. Premiér Jiří Paroubek v neděli připustil, že by mohla být dostatečná i výměna exposlance Doležala za zástupce komunistů.


Policie netuší, kdo je Pavel Fabian, který je podepsán pod dopisem doprovázejícím zásilky knihy popírající holokaust do českých škol. Jak píší Lidové noviny, Fabian je pod dopisem titulován jako ředitel Národně Vzdělávacího Institutu. Takový člověk však neexistuje. Jak uvedla žalobkyně Zdeňka Galková, je možné i to, že jde o jméno fiktivní. Knihu Rudolfa Seidla s názvem Osvětim - fakta versus fikce obdrželi pedagogové některých středních škol loni v listupadu. Podle politologů jde o klasické popírání holokaustu, které je trestné.


Foto: ČTK
Osm vyhřívaných stanů na pražské Letné bylo je stále přeplněno bezdomovci. Jak píše Právo, pátou noc existence městečka přišlo přečkat noc 224 potřebných, některé z nich poslali organizátoři do denních centrer. Magistrát neplánuje letenské útočiště rozšiřovat, v příštích dnech však ani bourat. Zájem o provizorní ubytování je velký, přesto velká většina z 4600 pražských bezdomovců přístřeší nenajde.


Univerzita Palackého v Olomouci nemá přehled o svých absolventech. Stovky studentů chce přitom pozvat na obří oslavy 60. výročí svého obnovení. Druhá nejstarší univerzita v Česku proto hodlá v nejbližších dnech problém napravit, píše Mladá fronta Dnes. Připravuje proto strategii, jak je všechny kontaktovat. Možná se obrátí na média s prosbou o pomoc. Nový rektor Lubomír Dvořák uvedl, že škola se pokoušela kontaktovat bývalé studenty již před deseti lety. "Tehdy jsme se poprvé rozhodli vytvořit jejich databázi. Z té doby nám zůstalo mnoho kontaktů. Takže ty mladší absolventy bez problémů dohledáme i s adresou. U starších je to ale problém,"řekl Dvořák. Chyba se podle něj stala již v minulosti, když si některé katedry nearchivovaly seznamy studentů.


Český Hollywood se do konce roku podstatně rozroste, píše Mladá fronta Dnes. Na pražském Barrandově do konce roku vyroste filmový ateliér, který majitelé studia označují jako největší v Evropě. Zvukotěsný a vyhřívaný ateliér bude mít rozlohu 4000 metrů čtverečních, říká Tomáš Chrenek, jeden z pěti spolumajitelů Třineckých železáren, které Barrandov ovládají. Stavět se má začít v březnu. Chrenek si od nového ateliéru slibuje, že pomůže k získání více filmových a reklamních zakázek ze zahraničí, zejména z Ameriky. Poslední velký úlovek, právě začínající natáčení dalšího dílu o agentovi 007 Jamesi Bondovi, plně obsadil pražské ateliéry až do konce června. Nové prostory by měly také vylepšit finance Barrandova, který měl loni obrat 650 milionů korun a dosáhl zisku ve výši 50 milionů. Česká republika je přitom pro zahraniční štáby čím dál dražší.