Česko v komentáři

V dnešním vydání pravidelné rubriky Česko v komentáři" bude řeč o středeční neúspěšné volbě nového prezidenta České republiky. S komentátorem deníku Právo Jiřím Hanákem se telefonicky spojil Josef Kubeczka.

Středeční první tříkolová volba nástupce Václava Havla ve funkci prezidenta republiky kýžený výsledek nepřinesla. Zřejmě se ale shodneme v názoru, že průběh hlasování poslanců a senátoru mnohé naznačil o tom, jakých výsledků chtěli dosáhnout a v čem výrazně chybovali. Co na středeční volbě nejvíce zaujalo Vás?

"Mě na té volbě nejvíce zaujal fakt, že vyhrál nepřítomný člověk, to jest Miloš Zeman. On tam vystoupil ve virtuální přítomnosti jako pyroman a hasič v jedné podobě. Na jeho doporučení část poslanců sociální demokracie zablokovala volbu prezidenta tak, aby umožnila Zemanovi v druhé volbě kandidovat. To, že Václav Klaus dostal nejvíc hlasů se zdá být vítězstvím, ale není to žádné vítězství, protože to nic neřeší."

U nás doma i v zahraničí se už ozvaly hlasy, že neúspěšnou středeční volbou hlavy státu nejvíce ztratil premiér Vladimír Špidla. Nejenže před volbou neprosadil jako kandidáta sociální demokracie svého favorita Otakara Motejla, ale výrazně neuspěl ani konečný kandidát této strany Jaroslav Bureš. Ve druhé volbě zřejmě půjde do boje o prezidentské křeslo expremiér Miloš Zeman. Jeho případné vítězství prý může znamenat výrazné oslabení či dokonce pád Špidlovy vlády. Co o tom soudíte?

"To je nesporné a já mám dojem, že, bohužel, Vladimír Špidla za to dost může sám. On vnesl do politiky něco nového - korektnost, čistotu a jakousi důvěru, ovšem zapomněl na to, že musí mít někde schovanou i obrněnou rukavici, kterou musí občas praštit do stolu. To neudělal a stal se hříčkou v rukou Zemanových permoníků. Samozřejmě bude-li Zeman na Hradě, nevěští to Špidlovi nic dobrého. Dokonce už teď. Socialisté budou mít sjezd, probíhají krajské konference a pochybuji, že Špidla v nich získá většinu nominací."

Jak už jste zmínil, ve středu si až nečekaně dobře vedl čestný předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus. Ve všech kolech dostal nejvíce hlasů. Čemu připisujete tak výrazný úspěch?

"Zejména stesku zemanovské části sociálních demokratů po opoziční smlouvě s ODS. Nesporně mu sociální demokraté dali hodně hlasů. Kromě toho Václav Klasu, ačkoli to není moje volba a nevolil bych ho, by byl prezidentem jaksi ucházejícím a rozhodně bych ho respektoval. Moji volbou by byl Petr Pithart. Ukázalo se však, že je neprůchodný, zejména také pro svoji disidentskou minulost."

Druhá volba prezidenta se uskuteční 24. ledna. Zatím se zdá, že se rozhodující souboj odehraje mezi nejvýraznějšími českými politiky posledního desetiletí Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Kdo z nich má podle Vás větší šance stát se nástupcem Václava Havla?

"Bude-li se druhá volba konat, budou tito dva pánové stát proti sobě. A jsem si skoro jistý, že z tohoto klání, vzejde-li vůbec vítěz, bude to Václav Klaus."

V úvahu je třeba rovněž brát možnost, že ani další nepřímé volby prezidenta nebudou úspěšné a bude se čekat na přijetí zákona o příme volbě, tedy všelidovém hlasování. To by však znamenalo, že Česko nebude mít delší dobu hlavu státu, tedy vrchního velitele ozbrojených sil. Zdá se Vám to být šťastným řešením v situaci, kdy je na spadnutí konflikt s Irákem?

"To je nešťastné a je to hanebné. Jednak je to znak politického 'buranství', když si nedovedeme zvolit prezidenta po delší dobu, jednak samozřejmě pro doby, do kterých jdeme, to je konflikt s Irákem a referendum o vstupu do Evropské unie, chybějící prezident je velký handicap."

Na závěr Váš tip - kdo bude nakonec zvolen novým českým prezidentem?

"Bude-li volen zákonodárci, tipuji na Václava Klause. Bude-li volen přímo, po půl roce nebo někdy na podzim, tipuji, že se rozhodne mezi Václavem Klausem a Petrem Pithartem."

Uvidíme, zda se Váš tip vyplní. Děkuji za názory.