Česko-vatikánská smlouva

Na ministerstvu zahraničí se v pátek uskutečnilo třetí kolo česko- vatikánských jednání o mezinárodní smlouvě upravující vzájemné vztahy. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Česko je spolu se Slovinskem jedinou z postkomunistických zemí, která dvoustrannou smlouvu se svatým stolcem nemá ještě deset let po pádu železné opony. Rozhovory přitom zatím nemohly efektivně pokročit dál, protože Česká republika přišla se zásadou, že v jednáních nelze jít nad rámec právní situace církví v Česku. Ta ale není stále dořešena. O charakteru budoucích vztahů mezi státem a církvemi jednají už řadu měsíců dvě smíšené komise. Jablkem sváru je především otázka financování církví a s ním spojené restituce církevního majetku. Kardinál Miloslav Vlk před několika dny prohlásil, že česko- vatikánská smlouva by se měla zmiňovat o řešení majetkového vyrovnání. To je podle kardinála prvořadá záležitost, teprve poté by se mělo diskutovat o otázkách financování církví. Zástupci státu zase soudí, že mezinárodní dokument by se neměl týkat vnitrostátních záležitostí. Smlouva s Vatikánem tedy nemá řešit otázky církevního majetku. Náměstek ministra zahraničí Martin Palouš nicméně po pátečním jednání česko-vatikánské komise uvedl, že tato záležitost se nakonec ve smlouvě nějakým způsobem promítne. Papežský nuncius Giovanni Coppa považuje páteční jednání za upřímné a otevřené. Ocenil politickou vůli České republiky rozuzlit majetkové a finanční otázky. Uvedl však, že smlouva mezi Vatikánem a Českem má především upravit postavení církve v armádě, ve školství, zdravotnictví nebo v nápravných zařízení:

"Ten finanční problém a restituce je pochopitelně důležitý, ale není tou hlavní otázkou, na kterou se při jednáních soustřeďujeme. Chceme upravit vzájemné vztahy především v oblasti duchovní svobody, tam, kde vidíme hlavní poslání církve a smysl její existence. K tomu je samozřejmě nutná i ta materiální stránka věci."

Ředitel Křesťanské akademie Stanislav Novotný řekl Radiu Praha, že záleží především na politicích, jak rychle budou ukončeny rozhovory o česko-vatikánské smlouvě: Další kolo jednání o česko-vatikánské smlouvě proběhne v říjnu.