Česko za 25 let? Na Hradě bude žena, budeme platit eurem a nosit chytré oblečení

Foto: Barbora Němcová

Dokážete si představit, jaké bude Česko za čtvrt století? Na to zeptal průzkum poradenské společnosti EY Kam kráčíš Česká republiko, aneb ČR ze 25 let. A odpovědi byly zajímavé. V obchodech budeme platit eurem nebo kybernetickou měnou, ekonomiku bude táhnout výroba a IT, světu bude vládnout Čína. Na pražském Hradě bude žena. Pořád budeme platit daně a lidé budou chodit do práce pět dnů v týdnu.

Magdalena Souček,  foto: archiv Magdaleny Souček
Jak průzkum dopadl, na to odpověděla Magdalena Souček ze společnosti EY:

97 procent Čechů se domnívá, že za příštích 25 let bude Česká republika existovat a bude existovat se stejným státním zřízením jako dnes. Nicméně třetina lidí si myslí, že již nebude součástí Evropské unie."

Mají nějakou alternativu?

"Jasně z toho vyplývá, že budeme součástí nějakého seskupení, takže nebudeme jakoby nezávislá země, ale otázka je, jak to seskupení bude vypadat. Někteří se domnívají, že se EU zvětší, někteří, že se zmenší a někteří, že nebude existovat vůbec."

Který stát vidí lidé jako světového lídra z hlediska ekonomiky a politiky?

"Tahounem ekonomiky většinou vidí Čínu. Je to 51 procent respondentů, kteří se domnívají, že Čína bude největší ekonomikou světa. Na druhém místě USA, zhruba čtvrtina respondentů, na třetím Indie a na čtvrtém místě zůstává se sedmi procenty EU. Takže to s tou unií není tak špatné. Také se mnoho lidí domnívá, že platidlem za 25 let bude euro, takže nějaká víra v euro a Evropskou unii je."

Ilustrační foto: Barbora Kmentová
Objevily se také úvahy, že hotovost už třeba nebudeme potřebovat?

"Ano, to je také trend, který se tady bude objevovat."

A co česká ekonomika? Budeme pracovat stále pět dní v týdnu, nebo tam vidí lidé zkrácení?

"Většina lidí se domnívá, že budeme pracovat osm hodin denně, pět dní v týdnu. Nicméně pracovní návyky budou mnohem flexibilnější díky mobilním zařízením."

Technologie jdou dopředu mílovým tempem. Jak si lidé představují průmysl a výrobu za 25 let?

"V průzkumu vyšlo, že nejsilnějším odvětvím bude IT. Také automobilový průmysl a strojírenství vyšlo velmi silně. Možná IT je takové zavádějící, protože ty technologie budou prostupovat všemi odvětvími."

Budeme mít každý svého robota nebo čip?

Ilustrační foto: Olga Vasinkevič,  Radio Prague International
"Asi ano. Roboti vyšli v průzkumu hodně silně jako nejrozšířenější technologie, kterou si všichni dovedeme představit za těch 25 let."

Nevidí lidé rizika třeba v tom, že se může všechno zhroutit?

"Ano, kolaps ekonomiky je na třetím místě z největších rizik."

A která jsou ta první dvě?

"Jako nejvýraznější politické a ekonomické riziko vidí Češi ve zhoršujících se vztazích mezi Západem a Východem. Potom islamizace v Evropě a na třetím místě právě kolaps ekonomiky."

Podle průzkumu bude za 25 let stát v čele státu žena.

"Ano, to si myslí tři čtvrtiny respondentů a jsou to spíše muži než ženy. U žen to bylo jen 66 procent. Možná to vyplývá z toho, že ženy si trochu méně věří než muži."

V průzkumu se jeden dotaz týkal i chytrého oblečení. Jak si chytré oblečení lidé představují?

Výroba nanovlákna,  foto: Filip Jandourek
"Chytré oblečení podle nich znamená, že v něm budou nějaké čipy. Ve sportovním tričku třeba bude čip měřit tep, zjistí, jak se moc potíte, jak rychle běžíte. Takovéto oblečení budou nosit třeba také pacienti, bude permanentně kontrolovat jejich tlak a zdravotní stav."

Jaké bylo rozložení lidí, kterých jste se ptali?

"Respondentů bylo 1200, byli z nejrůznějších vrstev, byli tam studenti středních a vysokých škol, i top manažeři, podnikatelé, zástupci státní správy. Hodně respondentů bylo z Prahy a Středočeského kraje."

V čem se zásadně lišili top manažeři od ostatních lidí?

"Rozdíly nebyly velké. Lišili se hlavně v odpovědích na tři otázky. Jedna z nich byla, kdo bude do budoucna ekonomickou silou. Mezi manažery bylo vyšší procento, které věřilo Americe. Bylo to myslím 37 procent proti 25. Dále to byla otázka odvětví, které bude dominovat. Tam se manažeři shodli, že to bude IT. Třetí rozdíl byl, že top manažeři vnímají jako největší riziko zhroucení ekonomického systému a islamizaci Evropy. To bylo po 20 procentech. Vztah Východ - Západ hodnotí až jako třetí riziko a to 19 procent. Na rozdíl od celkového průzkumu, kde je toto riziko bráno jako nejsilnější."