Česko zpřísňuje opatření. Vláda omezila i silvestrovské oslavy

Silvestrovských akcí se bude moct v Česku účastnit maximálně 50 osob, a u stolu v restauracích budou moci sedět maximálně čtyři. Rozhodla tak vláda premiéra Petra Fialy (ODS), která se ve středu poprvé od svého jmenování sešla na řádném jednání. Kabinet také zkrátil interval pro očkování posilující dávkou pro lidi starší 30 let. A rozhodl i o testování ve školách od ledna.

Petr Fiala | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

„Vláda nemění svou strategii. Důvěřujeme občanům, budeme na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Vyzýváme k očkování. Prosím všechny, aby o vánočních svátcích se chovali zodpovědně a rozumně,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády Petr Fiala z ODS.

Doplnil, že lidé starší třiceti let se budou moci naočkovat posilovací dávkou proti covidu již od 27. prosince, pokud u nich od očkování druhou dávkou uplynulo již pět měsíců.

Vlastimil Válek | Foto: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil, že připravil několik variant, jak postupovat proti covidu ještě v letošním roce. „Mám pět variant, které budou do konce roku, a mám zhruba dvě, možná tři varianty, které budou platit od 1. ledna,“ řekl.

Oznámil, že od 27. prosince budou omezeny hromadné akce. Uvnitř může být společně sto lidí, venku tisíc. Počet lidí u stolu bude omezen na šest. Speciální pravidla pak budou platit okolo Silvestra. Restaurace sice budou moci být otevřené i po 22 hodině, ale od 29. prosince budou moci u jednoho stolu sedět maximálně čtyři lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Až do 2. ledna bude omezen také počet účastníků na akcích, jako jsou silvestrovské oslavy či večírky - může jich být maximálně padesát. „Pro restaurace neplatí omezení časem, ale kapacitní,“ dodal Válek.

Testy nestačí

Ilustrační foto:  ČT24

V restauracích je podle ministra stále uznáváno pouze očkování proti koronaviru, žádné testy nestačí. „Vstup na akce do 3. ledna bude umožněn těm, kdo mají po druhé dávce nebo prodělané onemocnění a toto prokážou Tečkou. Je to omezení, které platilo dosud,“ dodal s tím, že nová vláda pracuje na tom, aby se uznávaly i PCR testy, zatím k tomu ale nepřikročí kvůli variantě omikron.

Ilustrační foto:  ČT24

„Teď musím všechny kapacity PCR testů blokovat pro ty, kteří jsou symptomatičtí, abychom mohli včas zjistit, jestli mají omikron,“ vysvětlil. Mutace omikron bude podle něj v populaci dominovat kolem poloviny ledna.

Vláda proto také rozhodla o zintenzivnění testování ve školách. V prvních dvou lednových týdnech se budou testovat žáci i zaměstnanci. Antigenní testy podstoupí dvakrát týdně.

Politický akt

Ministr zdravotnictví zdůraznil, že opatření, která vládě navrhl, vycházejí z doporučení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Je to orgán, který je nepominutelný v připomínkových řízeních legislativy ministerstva zdravotnictví. Považuji za velké selhání, že poslední rok jejich hlas nebyl slyšet a že Česká lékařská společnost nebyl český Kochův institut,“ řekl.

Vít Rakušan | Foto: René Volfík,  Český rozhlas

Premiér Petr Fiala (ODS) však zdůraznil, že konečné rozhodnutí je politickým aktem vlády. „Konzultujeme s odborníky, je to pro nás přirozené, ale neschováváme se za odborníky,“ poznamenal.

Kabinet také zrušil Radu vlády pro zdravotní rizika a schválil nový státu Ústředního krizového štábu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nepatřila Rada do systému krizového řízení. „Ti lidé si nerozuměli, nevěděli, která pravidla mají prioritu,“ vysvětlil.

klíčové slovo: