Česko zřejmě dodalo Ukrajině starší tanky a bojová vozidla

Česká republika zřejmě poslala na Ukrajinu víc než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého by to bylo poprvé od začátku ruské invaze, co Ukrajině jiná země poslala tanky.

Jana Černochová | Foto: Úřad vlády ČR

Neoficiální informace, že Česko poslalo Ukrajině několik desítek starších tanků a bojových vozidel pěchoty (BVP), předtím česká armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily s odůvodněním, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat.

"Nejsem a nechci být tajnůstkářkou, ale z bezpečnostních důvodů snad všichni pochopíte, že nechci nahrávat vrahům s písmenem Z a sdělovat detailní informace o dodávkách našeho vojenského materiálu," řekla Černochová.

Informace o dodávkách tanků z Česka zveřejnil server OSINTdefender zaměřený na dění ve východní Evropě. Zaslání techniky ocenili na twitteru například vládní poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) či Marek Ženíšek (TOP 09).

Záběry zveřejnily Česká televize (ČT) a televize Nova. Vozidla podle televize přijížděla na jihlavské nádraží zhruba od deváté hodiny večerní a kolem osmé hodiny ráno začala vjíždět na vagony.

Foto: ČT24

Server Echo24 uvedl, že několik desítek tanků a bojových vozidel pěchoty odcestovalo z ČR vlakem na Ukrajinu v pondělí. S touto technikou umějí ukrajinští vojáci zacházet. Jde o starší typy nemodernizovaných tanků T-72, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy.

Poslanci odsoudili vraždy civilistů v ukrajinských městech

Buča | Foto: Vadim Ghirda,  ČTK/AP

Čeští poslanci také jednomyslně odsoudili vraždy civilistů v ukrajinských městech, zejména v Buče. Označili to za válečný zločin podle mezinárodního práva. Vyzvali ještě k větší podpoře Ukrajiny, shrnul místopředseda sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

"Česko zároveň vyzývá k intenzivní podpoře Ukrajiny a mezinárodního společenství v dokumentaci zločinů páchaných Ruskou federací na území Ukrajiny a zapojení ČR do příprav mezinárodního soudního tribunálu pro souzení všech jejich pachatelů."

Buča | Foto: Rodrigo Abd,  ČTK/AP

Česko dosud darovalo Ukrajině vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dnes novinářům řekl, že Ukrajina oslovila Českou republiku i Slovensko ohledně možnosti oprav její poškozené techniky.

Jednání probíhají a žádné rozhodnutí v této záležitosti nepadlo. "Pokud by se tak stalo, tak na standardní komerční bázi. Ty podniky jsou soukromé, nemohou pracovat zadarmo," uvedl ministr Naď.

klíčové slovo:
spustit audio

Související