Český krajan z Kanady věnoval do Náprstkova muzea film s prvním přenosem Radiožurnálu

radio_pasky.jpg

Edward Brabec utekl z Československa tak trochu na poslední chvíli, v r. 1988. Zamířil do Kanady a usadil se v Edmontonu. Otevřel tu italskou restauraci, farmaří, zabývá se ale i tvorbou webových stránek a hodně času věnuje práci pro krajanská sdružení. Při své úterní návštěvě v Českém rozhlase připomněl zajímavý detail rodinné historie. Z vily jeho dědečka totiž v r. 1930 proběhl vůbec první přenos Radiožurnálu:

"Z jeho vily Vlasta v Řevnicích byl první oficiální rozhlasový přenos do Radiožurnálu, kde byl krátký proslov Františka Xavera Svobody, básníka a mníšeckého rodáka. Na návštěvě tam byl a mluvil i Enrique Stanko Vráz a myslím, že tam byla i básnířka Wienerová."

Jak se vlastně váš dědeček dostal k tomu, že právě z jeho vily se vysílal tento rozhlasový přenos?

"On byl člověk, který chtěl ve všem vyniknout jako první. Měl první knihtiskárnu v Řevnicích, měl dceru vyučenou první knihtiskařkou v Česku. První adoptoval černého chlapce, černocha, a to byl první černý voják v české armádě. Prostě chtěl vynikat ve všem jako první."

Jak se dědeček jmenoval?

"Jan Šťastný. Byl rodákem z Mníšku pod Brdy. Dnes tam má rodný domek, je tam po něm pojmenovaná ulice, název jeho knihy Městečko pod Skalkou je v titulu mníšeckého zpravodaje. Jmenuje se Zpravodaj Městečka pod Skalkou. Jeho knihy si velmi váží, protože to je souhrn historických dat."

Vy jste říkal, že tento první přenos byl současně nafilmován...

"Ano, ten přenos byl nafilmován a já jsem ten originální film věnoval do Náprstkova muzea, protože tam byl Enrique Stanko Vráz. Je to 35mm film s optickým záznamem zvuku. Já jsem ho s tátou snímek po snímku kopíroval na 8mm film. Tam byste ho určitě našli a možná by to bylo velice zajímavé, protože tam jsou originální hlasy těch umělců a cestovatele Vráze."

Říkáte, že vás dědeček chtěl být vždycky první. Byl i prvním posluchačem rozhlasu?

"Myslím, že ano, protože moje maminka říkala, že jsme měli první rádio a že museli dávat hrnec na stůl a na něj ta sluchátka, aby si zesílili zvuk. Takže pravděpodobně byl."

V archivu Náprstkova muzea se podařilo dohledat dopis ze 16. července 1930, kterým Radiožurnál potvrzuje natáčení s cestovatelem Vrázem:

"Slovutný pane, dovolujeme si oznámiti Vám, že u příležitosti oslav spisovatele F.X.Svobody v Řevnicích 20.t.m. hodláme provésti zajímavý pokus o reportáž z vily p.Šťastného, kde se sejde toho dne v poledne s pp. F.X.Svobodou a Ignátem Hermannem. Vyšleme tam hlasatele pana Havla s mikrofonem, který zapneme asi ve 12.30 a pan hlasatel Havel zahájí s přítomnými pány krátkou rozmluvu. Dovolujeme si Vás požádati, abyste se laskavě rozhovoru zúčastnil, neboť bude to u nás první pokus toho druhu o reportáž spojenou s interwievem."