Český lék proti AIDS

Česká věda zaznamenala mimořádný úspěch. V pražském Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd byla objevena látka, která je základem nového léku proti AIDS. Lék zvaný Viread byl již schválen ve Spojených státech, o jeho distribuci v České republice se nyní jedná. Bližší informace má Milena Štráfeldová.

Preparát, z něhož se nový lék vyrábí, je objevem ředitele Ústavu organické chemie a biochemie Antonína Holého. Dr. Holý je přitom autorem zhruba šesti desítek patentů a jeho výzkum vedl k objevu léků, účinných například v léčení hepatitidy typu B nebo rakoviny. Další jeho lék pomáhá HIV pozitivním pacientům při zánětech oční sítnice. Podle předsedkyně Akademie věd Heleny Illnerové je Antonín Holý jedním z našich nejvýznamnějších vědců:

"Patří k našim absolutně nejvíce citovaným vědcům ve světě. Je velice proslulý, všude známý, a to, čeho já si na něm nejvíce vážím, je, že on načal něco, bez čeho to ve vědě nejde. To znamená spolupráci. Spolupráci s evropskými zeměmi, spolupráci do zámoří."

Prvním zprávám, které lék proti AIDS přisuzovaly pouze českým vědcům, se ale ředitel Holý brání. Nový lék je podle něj výsledkem desetiletého výzkumu, na němž se podílela i Katolická univerzita v Leuven, a dále klinických zkoušek prováděných ve Spojených státech:

"Skutečnost je taková, že jsme objevili účinnou látku, jejíž účinek otestovali naši spolupracovníci v Belgii. Lék sám vyvinuli na základě naší licence kolegové ve Spojených státech. My totiž můžeme dělat základní výzkum, ale nemůžeme vyvíjet léky. To je věc, která stojí obrovské peníze a také vyžaduje odborníky."

Podle Norberta Bischofbergera, viceprezidenta americké společnosti Gilead Sciences, trval vývoj nového léku pět let a stál zhruba dvě stě milionů dolarů. V klinických zkouškách, kterým se podrobilo na pět tisíc pacientů ve Spojených státech, Kanadě a několika evropských zemích, se ukázalo, že lék má až devadesátiprocentní účinnost při potírání viru HIV. Viread se užívá jen jednou denně, nemá žádné vedlejší účinky a byl účinný i u nemocných, kterým jiné léky už nezabíraly. Na základě těchto výsledků klinických zkoušek povolily Spojené státy jeho distribuci.

"26. října nejvyšší úřad pro schvalování nových léčiv ve Spojených státech /Food and Drug Administration/ povolil Viread jako nový lék pro pacienty s HIV."

Uvedl Norbert Bischofberger. V současnosti společnost Gilead Sciences žádá o registraci léku v Evropské unii a o jeho distribuci v České republice se začne jednat v blízké budoucnosti. Jak ale uvedl dr. Holý, jeho aplikace pro pacienty s HIV je možná už dnes na základě výjimky ministerstva zdravotnictví.