Český úřady odmítly vydat disidenta a spisovatele Muhammada Solicha do Uzbekistánu

Muhammad Solich (zdroj ČTK)

Uzbecký disident a spisovatel Muhammad Solich nebude vydán do Uzbekistánu. Rozhodl o tom pražský soud. Podle soudkyně je Česká republika vázána mezinárodními úmluvami, které zakazují vydat lidi na území, kde by jim hrozilo vážné porušování lidských práv a svobod. Solicha zatkla česká policie před více než dvěma týdny na základě zatykače Interpolu. Disident byl totiž v Uzbekistánu v nepřítomnosti odsouzen na 15,5 roku za údajný podíl na teroristickém útoku. Podrobnosti o případu má Zdeňka Kuchyňová.

Uzbeckého disidenta Muhammada Solicha pozvala do Prahy rozhlasová stanice Svobodná Evropa. Při kontrole na letišti se však jeho jméno objevilo v počítači mezi hledanými. Pak měly události rychlý spád. Solich byl převezen do tzv. vydávací vazby. České úřady se ocitly pod silným mezinárodním tlakem žádajícím jeho propuštění. Solich, který z Uzbekistánu uprchl před režimem prezidenta Islama Karimova, nyní žije v Norsku, kde získal politický azyl. Na jeho obranu se postavil také Český helsinský výbor. Jak uvedl zástupce jeho ředitelky Pavel Bílek, samotný akt zadržení nelze klást české policii za vinu. S dalším vývojem případu však nesouhlasí.

"Český helsinský výbor se za prvé domníval, že není závažných důvodů, aby dotyčná osoba byla umístěna ve vydávací vazbě a samotný fakt, že tato osoba má přiznaný uprchlický statut z politických důvodů v Norsku je dostatečným signálem toho, že skutečně jde o politicky pronásledovaného člověka. Proto trváme na tom a považujeme za jediný rozumný a z hlediska lidských práv správný postup, aby byl vydán právě do Norska."

...řekl Bílek ještě před soudním rozhodnutím. To, jaký bude soudní verdikt, dával tušit vývoj posledních dnů. Solich byl po 12 dnech z vazby propuštěn a hned druhý den se sešel s prezidentem Václavem Havlem, který uvedl, že případu věnoval mimořádnou pozornost.

"Můj úřad byl zahrnut intervencemi z celého světa a dospěl jsem k názoru, že je to skutečně bojovník za lidská práva, demokrat, že to je člověk skutečně falešně obviněný a raduji se, že příslušné instituce začaly postupovat v posledních dnech operativně."

Muhammad Solich prezidentovi poděkoval za přijetí a pozornost, kterou mu věnoval.

Muhammad Solich  (zdroj ČTK)
"Myslím, si, že když na Západě máte takové vedoucí představitele jako je právě Václav Havel, tak je to velice důležité. Vy samozřejmě znáte jeho příběh, znáte jeho historii, znáte jak bojoval za svobodu a demokracii. To vám asi nemusím říkat a chtěl bych mu poděkovat."

...uvedl Muhammad Solich. Své zatčení v Praze považuje za byrokratickou chybu, a nikomu nic nezazlívá, neboť vše se dělo podle zákonů. V nejbližších dnech se hodlá vrátit zpět do Norska.