Českým tenistkám barážové utkání ve Španělsku nevyšlo

Lucie Šafářová, foto: ČTK

Ani na třetí pokus se našim tenistkám nepodařilo postoupit do elitní skupiny Fed cupu. Na horké španělské antuce podlehly domácím hráčkám 1:4. Jedním z klíčových faktorů byla absence české jedničky Nicole Vaidišové, která těsně před zápasem onemocněla mononukleózou.

Iveta Benešová,  foto: ČTK
Kvůli nemoci Nicole Vaidišové tak musela nečekaně nastoupit už do dvouher Iveta Benešová. Rodačka z Mostu byla před zápasy ještě plná optimismu.

"Je to pro mě jiná situace, nepočítala jsem s tím. Bude to pro nás těžší, ale doufám, že uděláme tři body. Je to něco jiného hrát sama za sebe nebo za republiku, ale snad se s tím vypořádáme."

Na pozici týmové jedničky se tak posunula Lucie Šafářová. Ani ona si nechtěla připouštět, jak velkou ztrátou je absence Vaidišové.

"Doufám, že Nicole dobře zastoupím a vyhraji oba zápasy. Čekají nás těžké zápasy, bude to hodně o bojovnosti. Byla bych moc ráda, kdybychom odtud odjížděli s vítězstvím."

Svůj cíl však dvacetiletá přítelkyně Tomáše Berdycha splnila jen z poloviny. Zatímco v sobotu hladce smetla Llagosteraovou - Vivesovou, o den později to byla úplně jiná Lucie. Proti domácí jedničce Medinaové - Garriguesové vyrobila 30 nevynucených chyb, absolutně se jí nedařilo na returnu a tak výsledkem byla jednoznačná porážka se ziskem pouhých pěti her. Šafářová se snažila po zápase najít příčiny porážky.

"Výborně podávala, běhala a já pokud jsem míč nedala na lajnu, tak mi všechno vrátila. Nedokázala jsem returnovat její servis. Mrzí mě to, že to takto dopadlo, ale nebyla jsem schopna s tím nic udělat."

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Právě nedělní prohru Šafářové označil tenisový odborník a trenér v jedné osobě - Zdeněk Žofka za největší překvapení celého fedcupového duelu mezi Španělskem a ČR.

"Souboj jedniček byl klíčový. Ta porážka Lucky Šafářové je vysoká, ale něco jiného je hrát ve Wimbledonu a něco jiného na antuce proti Španělce. Ony se skvěle pohybují, z obou stran hrají liftované údery. Lucka měla na přípravu týden, ale nevyrovnala se s tím. V tomto duelu byla její porážka největším překvapením."

Podle Žofky by ovšem konečný výsledek mohl být v případě startu Vaidišové úplně opačný.

"Když máte tým, kde je jasná jednička a ta potom hrát nemůže, tak to na něj dolehne. To je to samé, jako bychom hráli Davis cup bez Tomáše Berdycha. Jednička obrovsky ovlivní celé utkání, španělský trenér to nejprve viděl 30% ku 70%, ale poté co se dozvěděl, že nehraje Nicole Vaidišová, tak už hovořil, že to je padesát na padesát. Sebevědomí Španělek tím výrazně stouplo."

Za nepříznivého stavu 1:2 bojovala o uchování naděje pro české družstvo Iveta Benešová. Ani druhou víkendovou třísetovou bitvu však nedotáhla do vítězného konce. Zde je hodnocení nehrajícího kapitána Aleše Kodata.

Zleva: Barbora Záhlavová-Strýcová,  Iveta Benešová,  Lucie Šafářová,  Petra Kvitová a nehrající kapitán Aleš Kodat,  foto: ČTK
"Byli jsme blízko k vítězství. Třetí set však nebyl od Ivety adekvátní, neboť hrála dobrý zápas. Rozhodlo, že soupeřka měla větší štěstí."

Konečná porážka 1:4 vyznívá pro české tenistky příliš krutě. Podle Kodata však nelze všechno svádět jen na absenci jeho svěřenky a nevlastní dcery Nicole Vaidišové.

"Nejenom absence Nicole, ale i domácí prostředí a dvorec rozhodovali. Bylo vidět, že se Španělky na tomto povrchu cítí hrozně dobře. Určitě se nám to nesešlo, vzhledem k tomu, že Nicole onemocněla, protože s ní by to bylo něco jiného."

Přestože český tým si ani v příští sezóně nezahraje elitní světovou skupinu Fed cupu, Zdeněk Žofka u něj vidí velký potenciál.

"Pokud bude Nicole i Lucka zdravá, tak by v postupu nemělo nic stát. Ta síla našeho družstva je obrovská."

Podle něj je však důležité, aby u našeho celku zůstal nehrající kapitán Aleš Kodat.

"Aleš Kodat si tento rok tuto roli vyzkoušel. Na lavičce působí velmi klidným dojmem. Smůla je v tom, že Nicole nemohla hrát rozhodující zápas, ale pokud zůstane na lavičce, tak je záruou, že Nicole bude hrát další zápasy. Z tohoto hlediska jeho setrvání důležité je."

Samotný Kodat však podle vlastních slov bude setrvání u týmu teprve zvažovat a rozhodne se až na konci roku.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio