Čeští deaflympici odjeli na zimní hry do Švédska

Petra Kurková

V dnešní sportovní rubrice se budeme převážně věnovat handicapovaným sportovcům, kteří se chystají na deaflympiádu, a také vystoupení jediného českého zástupce v jarní části Poháru UEFA.

Čeští handicapovaní sportovci patří tradičně mezi nejlepší na světě, což výrazně potvrdili naposled vloni na zimní paralympiádě v Salt Lake City. Františka Janoucha, výkonného předsedu Českého paralympijského výboru, jsem požádal o zhodnocení sportovního roku 2002:

"Pokud se týká paralympiády, byli jsme úspěšní ve svém standartu. Jinak to byl rok mistrovství světa a v případě lukostřelby i Evropy, tam je oproti ostatním sportům jiný rytmus. Tam jsme uspěli velmi, skvěle jsme uspěli v atletice, v plavání, v cyklistice a ve stolním tenise, to jsou naše hlavní sporty. Takže ten rok byl po výsledkové stránce skutečně kvalitní."

Během pondělí odcestovala nepočetná česká výprava neslyšících sportovců na XV. zimní deaflympijské hry do švédského Sundsvallu. Jednou z největších favoritek her je třicetiletá Petra Kurková, která před čtyřmi lety na hrách v Davosu získala čtyři zlaté medaile ve všech čtyřech sjezdových disciplínách a stala se suverénně Nejlepší neslyšící sportovkyní pro rok 1999. Kurková je také čtyřnásobnou mistryní Evropy ze šampionátu o rok později. Nováčkem dvoučlenného týmu je o sedm let mladší Pavel Jungmann, který bude také soutěžit v alpských disciplínách. Františka Janoucha jsem se zeptal na výsledkové cíle v Sundsvallu:

"Petra Kurková má naprosto dominantní postavení ve světě. I kdyby jí to hodně nešlo a občas upadla, tak se moc nestane a nějakou tu medaili určitě přiveze. Pavel Jungmann je z té druhé vlny, a protože tam nemůžeme nechat až takovou mezeru, tak jsme vybrali toho nejlepšího z té druhé vlny, aby se postupně otrkal a jednou Petru nahradil."

Petra Kurková Janouchova slova, že je hlavním českým želízkem ve švédském ohni, sebevědomě potvrzuje:

"To souhlasí. Na minulé deaflympiádě v Davosu jsem získala čtyři zlaté, to znamená, že jsem vyhrála co se dalo. Takže se samozřejmě ode mě očekává totéž. Podřídila jsem tomu celou přípravu a myslím si, že čtyři medaile získám, i když nevím, jestli to budou čtyři zlaté, protože je to sport a pokud není zdraví, tak je všechno mnohem komplikovanější."

Jak tedy vypadala příprava šampiónky, která by měla vést k několikanásobné obhajobě?

"Příprava byla intenzivnější než před rokem, kdy jsem žádnou vrcholnou soutěž neabsolvovala. To znamená, že po skončení závodního období v květnu jsem začala regenerovat, v létě jsem se pak zaměřila na kondici a příprava potom vyvrcholila na lyžích na ledovci a potom jsem už začala závodit. Samozřejmě, že příprava nebyla ideální, jak bych si představovala, protože dodělávám postgraduál, takže mám určité povinnosti i vůči škole, musela jsem to zkombinovat, skloubit."

Ve Švédsku mezi 1. a 8. březnem tedy naši sportovci jistě uspějí, ale co dalšího čeká jejich handicapované kolegy v letošním roce? František Janouch o tom má přirozeně přehled:

"Letošek je vlastně poslední příležitostí, jak se z toho našeho pohledu, kdy musí být umístění do šestého místa na mistrovství světa nebo Evropy, nominovat do Athén. Je to rok mistrovství Evropy, atletika je v Assenu v Holandsku, tam mohou hlavně ti mladí leccos udělat, protože ta hlavní část se už nominovala přes mistrovství světa. My pořádáme mistrovství Evropy v cyklistice a budeme pořádat mistrovství světa zrakově postižených v cyklistice. Takže těch akcí je mnoho, ale naším hlavním cílem je stále letní paralympiáda."


foto: ČTK
Jediný český zástupce v jarní části Poháru UEFA, Slavia Praha, ve čtvrtek na domácí půdě odehrála první osmifinálový zápas proti Besiktasi Istambul. Turecké mužstvo, které vede tamní fotbalovou ligu a dokonce téměř třicet zápasů v řadě neprohrálo, odešlo ze Strahova s porážkou 1:0, když branku Slavie vstřelil v 62. minutě Tomáš Došek. Jak byl s výsledkem spokojen zkušený obránce Radek Bejbl?

"Tenhle výsledek, ne že bychom si ho přáli, ale bereme ho, protože jsme jeden gól dali a žádný nedostali, což je pro odvetu velmi důležité. Je to stále otevřené, několik procent jsme získali na svou stranu, ale čeká nás druhý zápas v Istambulu a to bude velký boj."