Čeští hasiči míří na pomoc do Tater

Pohled na centrum Starého Smokovce ve Vysokých Tatrách, foto: ČTK

Minulý pátek postihla slovenské Tatry přírodní pohroma. Vichřice poškodila více než 12 tisíc hektarů lesa, poničila silnice, železnice, strhávala střechy. Mluví se o ekologické katastrofě století, která změní obraz Tater na desítky let.

Pohled na centrum Starého Smokovce ve Vysokých Tatrách,  foto: ČTK
"Čelíme tak obrovskej katastrófe, že na jej zmiernenie a odstránenie bude potrebné celonárodne úsilie,"

prohlásil slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Slovenská vláda na první záchranné práce vyčlenila deset milionů korun. Škody, které vichřice napáchala, však půjdou do miliard. O finanční pomoc na jejich odstranění Bratislava žádá Evropskou unii. Nabídky zahraniční pomoci přišly z České republiky. Český ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda požádal svého slovenského kolegu Eduarda Kukana o seznam toho, čím může Praha přispět. Na cestu do Tater se podle Svobody chystají čeští hasiči:

"Česká republika je připravena. Mluvil jsem o tom s panem ministrem Bublanem a ministr vnitra je připraven poskytnout naše odborníky mezi hasiči, aby také pomohli svou znalostí při odstraňování škod na Slovensku. Tuto nabídku teď budeme realizovat."

Jižní pohled ze střechy hotelu ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách,  foto: ČTK
Pomoci Tatrám chtějí i v Pardubicích. Potvrdil to mluvčí pardubického magistrátu Michal Zitko:

"Naše služby města Pardubic poskytnou Vysokým Tatrám svoje čtyři odborné pracovníky, kteří odjedou do Tater i s vybavením, to znamená s pilami a dalšími věcmi. Případný finanční příspěvek bude zvažován během jednání Rady města Pardubic příští týden."

Na pomoc slovenským kolegům vyjedou také členové horské služby v Beskydech. Podle Jaroslava Kozáka k tomu stačí pokyn od vrchního náčelníka. Připravena je i technika:

"Hlavně kluci na pomoc, to by bylo potřeba, neboť jsou to naši kamarádi."

Účet, na který lze zasílat finanční příspěvky na pomoc Tatrám, založila jen několik hodin po ničivé vichřici Česká katolická charita.

"Výtěžek tohoto konta chceme poslat Slovenské katolické charitě, což je náš partner. Ten zajistí, aby tyto prostředky došly svému účelu, aby pomohly lidem, kteří při větrné smršti přišli třeba o přístřeší, o střechu, a je třeba jim pomoci,"

upřesnil mluvčí katolické charity Jan Oulík. Na pomoc Slovensku bude zřejmě použita i část tradiční Tříkrálové sbírky, ze které pravidelně deset procent jde na charitativní projekty v zahraničí.

Slovensko pomoc nabízenou z České republiky oceňuje. Premiér Dzurinda zdůraznil, že to bylo právě Česko, které se svou nabídkou přišlo jako první.

Účet veřejné sbírky České katolické charity je 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1. Variabilní symbol účtu je 1631. V případě, že svůj finanční příspěvek poukážete složenkou, místo pomlčky uveďte 0. Zasílat můžete i dárcovskou SMS ve formátu DMS TATRY na tel. číslo 87777.