Čeští hokejisté do třetice zdolali pod olympijskými kruhy Slováky

Foto: ČTK

Čeští hokejisté úspěšně vstoupili do olympijského turnaje. V emocemi nabitém federálním derby zdolali Slovensko 3:1. Vítězný gól dala největší hvězda týmu - Jaromír Jágr.

Foto: ČTK
Česká hokejová reprezentace neprohrála úvodní zápas na velké akci typu MS či ZOH už dlouhých 16 let. Naposledy zaskočili výběr trenéra Hlinky na nejhezčích zimních hrách historie v norském Lillehameru Finové. Právě do Norska se také datuje první federální derby se Slovenskem pod pěti propojenými kruhy. Tehdy Češi s Romanem Turkem v bráně rozdrtili Slováky v čele s Peterem Šťastným výsledkem 7:1, byť se jednalo pouze o duel o páté místo. Daleko důležitější bitvu sehráli oba soupeři před čtyřmi roky na olympiádě v Turíně. Ve čtvrtfinále se znovu radovali Češi po výhře 3:1. Tento výsledek dokonale okopírovali právě teď na ledě hokejového paláce ve Vancouveru. Velkou zásluhu na něm má současný nejlepší brankář zámořské NHL Tomáš Vokoun, který si je vědom obrovské náročnosti turnaje, na kterém startují v reprezentačních dresech nejlepší hokejisté planety.

Foto: ČTK
"Tady je ještě vyšší úroveň, než v NHL. Každý hráč, který tu nastupuje, je hvězdou NHL, takže ta rychlost je ještě větší. Je to náročné. Nádherné utkání, jedno z nejlepších, které jsem hrál. Jsme kamarádi, mezi kterými je velká rivalita. Každý se chce vytáhnou, my dnes měli i trochu štěstí, ale jak říkám - nádherné utkání."

Šikovná teč kapitána Patrika Eliáše otevřela skóre. Slovensko však vyrovnalo zásluhou své největší střelecké hvězdy Mariána Gáboríka. Přitom před zápasem se živě spekulovalo, zda Gáborík vůbec nastoupí, neboť je to sotva týden, co mu jeho klubový spoluhráč v New Yorku Rangers, švédský brankář Henrik Lundquist, na tréninku nešťastně prořízl bruslí koleno. Ránu muselo spravit šestnáct stehů. Utkání se zlomilo v závěru 2. třetiny. Marián Hossa nastřelil tyč a hned z protiútoku nemilosrdně potrestala neproměněnou šanci největší česká hokejová ikona - Jaromír Jágr.

Foto: ČTK
"O tom to je. V současnosti jsou ty týmy tak vyrovnané, že rozdíl mezi vítězem a poraženým je minimální. Jedna neproměněná šance a na druhé straně využitá změní celý zápas."

Když dvě sekundy před koncem druhé části využil po vyloučení Cháry Tomáš Plekanec přesilovku, Slováci se definitivně položili. Češi už poté jen bránili výsledek, o čemž nejlépe vypovídá střelecký účet závěrečné třetiny - 1:13. Vokoun už však za svá záda nepustil žádnou další střelu a vítězství 3:1 bylo na světě. Tomáš Kaberle poté potvrdil obrannou taktiku českého mužstva, kterou si bezpečně hlídalo dvoubrankový náskok.

Foto: ČTK
"Třetí třetinu hráli do plných, protože my praktikovali hru 1 - 4. Neměli jsme moc střel, ale hráli jsme to, co jsme potřebovali, abychom ve třetí třetině dotáhli výhru do konce."

Výhra v úvodním utkání je dvojnásob důležitá. Pro české hokejisty totiž v posledních letech platí s železnou pravidelností úměra: jak se povede či nepovede první zápas, tak vypadá celý turnaj. Z tohoto hlediska míří český hokej minimálně k medaili a možná i ke zlaté. Dalším českým sportovcům už se tolik nedařilo. Naděje Kožíška, Novotné i Záhrobské rychle zhasly, ale pravdou je, že jejich nejoblíbenější disciplíny je teprve čekají.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio