Čeští hokejisté rozdrtili na světovém šampionátu celek Kazachstánu

Martin Ručinský bojuje s Romanem Kozlovem z Kazachstánu, foto: ČTK

V kanonádu proměnili čeští hokejisté hned úvodní třetinu svého druhého zápasu na mistrovství světa a nakonec rozstříleli Kazachstán 7:0. Nováčka mezi elitou vyprovodili svěřenci Slavomíra Lenera z ledu pražské Sazka Arény do kabiny hned po první pauze s pětibrankovým přídělem. Zápas sledoval Josef Kubeczka.

Martin Ručinský bojuje s Romanem Kozlovem z Kazachstánu,  foto: ČTK
Tým geograficky spadající až do Asie měl hned po 28 vteřinách hry výhodu přesilové hry, když putoval na trestnou lavici Jaromír Jágr. Kazaši však na českou obranu nic nevymysleli, zatímco Jágr si po návratu na led se soupeřovou defenzívou pohrál. Výsledkem jeho průniku z levé strany byla nadvakrát zakončená gólová koncovka. Kuzminovo vyloučení potrestal Petr Průcha, který tečoval Jágrovo nahození, a v osmé minutě již vedl český tým o tři branky. Ideální Prospalovo vybídnutí zužitkoval před brankou Martin Ručinský, který v utkání dal tři branky.

"My jsme měli dobrý nástup. V tom to bylo jednodušší, protože kdybychom ten rychlý nástup neměli, tak potom se to může táhnout, ten výsledek, a tam jsme se nechtěli dostat. Chtěli jsme zopakovat stejný nástup, jako jsme měli proti Lotyšům, což se nám povedlo, dali jsme rychlé dva, tři góly a potom byl ten zápas v naši režií, dá se říct, že byl rozhodnutý. Bylo vidět rozdíl mezi námi a nimi, hlavně v síle, protože jsme soupeře v některých momentech silově přehrávali. V tom jsme měli navíc. Nelze je ale podceňovat, ani nikoho jiného, protože když tato mužstva dají gól jako první, tak potom se s nimi hraje těžko."

To čeští hokejisté nepřipustili. Po Průchově úniku srazil přihrávku pardubického mladíka do vlastní branky Šemelin. Pak neměl kazašský brankář šanci po dvanácti vteřinách oslabení reagovat na Výborného teč Kaberleho střely a tak po první třetině soupeř prohrával o pět branek.

Do druhé části nastoupil kazašský náhradní gólman v dobré formě a pochytal řadu šancí domácího výběru. Bez práce však nebyl ani český brankář Tomáš Vokoun a své první čisté konto na turnaji si poctivě vychytal. Procvičil si i svou silnou zbraň - rozehrávku hokejkou.

"Jsem zvyklý hrát pod tlakem s hokejkou v Americe, tak že pro mne je to tady takový trénink. Snažím se pracovat s holí, je to důležitá součást hraní v Americe a je to i pomoc pro nás na mistrovství světa. Pro brankáře je nejdůležitější, aby chytal, ale pokud umí rozehrávat, tak je to jenom dobře. Nula je vždy pěkná, ale dnes opravdu, až na čtyři, pět šancí, to byl docela jednoduchý zápas. Dobrý krok dopředu. Samozřejmě budou těžší soupeři, ale o ty se budeme starat, až proti nim budeme hrát."

Druhá třetina vyzněla gólově naprázdno, ve třetí přidali čeští hokejisté další tři branky. Hnalo je k tomu skvělé publikum, což potvrdil i Jaromír Jágr.

"Fanoušci jsou výborní, skvělí a je krásné, že to takto prožívají a i nám to pomáhá. Jenom doufám, že když se nám třeba nepovede nějaký zápas, že se neobrátí proti nám, protože musí sami jasně vidět, že do toho dáváme maximum."

Český tým vede základní skupinu A bez ztráty bodu a ve středu mu stačí v utkání s Německem k udržení prvenství v tabulce i remíza.