MS v hokeji: Češi z kola ven!

Jaromír Jágr, Tomáš Vokoun, Jiří Šlégr a Martin Ručinský po prohraném utkání se Spojenými státy, foto: ČTK

Čeští hokejisté zůstanou bez medaile. Ve čtvrtfinále mistrovství světa nestačili v samostatných nájezdech na Američany a sen o zlatu získaném po devatenácti letech na domácí půdě se rozplynul.

Jiří Šlégr zachraňuje místo Tomáše Vokouna na brankové čáře po střele jednoho z Američanů,  foto: ČTK
Před půlnocí zavládla v SAZKA Aréně, v Praze a v celém Česku pochmurná nálada. Reprezentanti, do nichž vkládalo tolik fanoušku své naděje, vypadli ve čtvrtfinále hokejového šampionátu se Spojenými státy 2:3, byť až po samostatných nájezdech, které následovaly po deseti minutách prodloužení. Na výborně bruslící Američany nenašli Češi recept, navíc prohospodařili cenné dvoubrankové vedení z poloviny zápasu. Trenéři i hráči shodně hovořili o zklamání a neúspěchu:

"Pro mě je to obrovský neúspěch, protože jsme stoprocentně chtěli medaili, a pokud možno co nejblyštivější. Loni jsme byli velmi blízko medaile, nepodařilo se to ani letos, takže je to velké zklamání. Na druhou stranu je to obrovská zkušenost a na žádného z hráčů, s nimiž jsem pracoval, nezapomenu."

Jiří Dopita,  který neproměnil poslední nájezd zápasu,  projíždí okolo radujících se Američanů,  foto: ČTK
Tolik trenér Slavomír Lener, který u národního mužstva končí a od nové sezony povede Spartu. Jaká byla bezprostředně po zápase atmosféra v šatně poražených národních idolů, přibližuje brankář Tomáš Vokoun:

"Jak to vypadá... Určitě jsme všichni strašně zklamaní a člověka to hrozně mrzí, nikdy neví, kdy se do reprezentace vrátí, vrátí-li se vůbec, a kdy takovou možnost zase bude mít. Takže obrovské zklamání pro všechny. Mluví se mi hrozně těžce."

Snad nejzkroušeněji pak vypadal útočník Jaromír Jágr:

Jaromír Jágr,  Tomáš Vokoun,  Jiří Šlégr a Martin Ručinský po prohraném utkání se Spojenými státy,  foto: ČTK
"Člověk nemůže být veselý po zápase, v němž se prohraje. To je úplně normální, zklamání je velké, zklamaní jsou diváci, všichni kluci v kabině, ale my jsme za stavu 2:0 měli zápas pod kontrolou. Co víc jsme si mohli přát? Nehráli jsme chytře, dělali chyby a tolik šancí, které jsme Američanům za stavu 2:0 dali a které oni ani nevyužili, to mohlo být daleko horší, kdy jezdili čtyři na dva, pět na dva, to by se nám nemělo stávat."

Jágr před mistrovstvím často hovořil o tom, že je to možná jeho poslední šance získat titul mistra světa a zkompletovat tak hokejový Grand Slam, tedy olympijské hry, Stanley Cup a právě světový šampionát:

"Nechci dělat žádné ukvapené závěry, ale už nejsem nejmladší, je mi 32 let. Uvidím, co bude dál, jak se bude vyvíjet má kariéra, takže momentálně nevím,"

říká k možnému konci reprezentační kariéry Jaromír Jágr.