Čeští krajané se učí v Poděbradech česky a přijeli se podívat i do rozhlasu

Skupina studentů češtiny na návštěvě Českého rozhlasu

Kurzy češtiny pro krajany jsou jednou z forem podpory a udržování kontaktů s lidmi českého původu, žijícími trvale v zahraničí.

Někteří mají českou maminku, u jiných se český původ odvozuje od praprarodičů, kteří opustili české země třeba ještě v 19. století. Proto i úroveň ovládání češtiny je velmi různá.

Studenti se zajímali o to,  jak vzniká vysílání RPI | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V Poděbradech ve středisku jazykové přípravy Univerzity Karlovy právě probíhá jeden takový kurz pro české krajany z 22 zemí světa, včetně řady zemí vzdálené jižní Ameriky. Lidé přijíždějí, aby se naučili nebo zdokonalili jazyk svých předků. Některé láká perspektiva budoucího přestěhování do Česka, někteří uvažují o studiu v Česku, řada z nich ale chce umět česky čistě z citové vazby k středoevropské zemi.

Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Součástí programu letní školy byla i exkurze do Českého rozhlasu a seznámení se tvůrci programů pro české krajany z Radio Prague International. Český rozhlas navíc letos oslavil sté výročí zahájení pravidelného vysílání. I slavná historie rozhlasu i jeho sídla v budově na Vinohradské ulici je jednou z věcí, na kterou mohou být zahraniční Češi doma ve svých zemích hrdí.