Čeští krajané v Kanadě si připomněli 70 let svého nejvýznamnějšího sdružení

kanada_imigrace_mapa.jpg

V Kanadě v současné době žije třetí nejpočetnější komunita zahraničních Čechů na světě. Podle sčítání obyvatel se k české a slovenské národnosti přihlásilo přes padesát tisíc lidí. Češi zde mají téměř dvě desítky krajanských spolků, vydávají noviny, vysílá tu česká krajanská televize. V Torontu i ve Vancouveru hrají krajanská divadla. Dodnes tu existuje několik sokolských jednot. Nejvýznamnější krajanskou organizací je České a slovenské sdružení v Kanadě, které si právě o tomto víkendu na svém kongresu v Montrealu připomnělo 70. výročí svého vzniku.

Miloš Šuchma
O historii sdružení hovořil při své nedávné návštěvě Prahy jeho místopředseda Miloš Šuchma:

"Vzniklo v roce 1939, vlastně po Mnichovu. V podstatě Češi a Slováci tehdy obhájili Generální konzulát v Montrealu. A ze založení organizace vznikla obrovská aktivita na podporu válečného úsilí spojenců. Jednak rekrutováním kanadských Čechů a Slováků jako vojáků, pilotů a posádek letadel, byla založena letecká škola v Edmontonu pro tento účel, vybralo se ale také obrovské množství peněz. I ženy pořádaly bazary, které přinesly určitý příspěvek pro válečné účely. Ta organizace v té době měla devadesát dva poboček po celé Kanadě."

Přestože dnes jich působí jen devět, například v Torontu, Ottawě, Montrealu nebo Vancouveru, zůstalo České a slovenské sdružení nejvlivnější krajanskou organizací v Kanadě. Její členové velmi pozorně sledují a komentují zdejší politické dění a zasílají své podněty vládě i Parlamentu ČR. To se podle Miloše Šuchmy týká nejen například korespondenčních voleb a dvojího občanství, ale i vyrovnání se s totalitní minulostí:

"Za prvé nebyla po roce 1989 udělaná opravdu tlustá čára. To je obrovská chyba, která se nevyplatí. A za druhé tu v podstatě nejsou politické elity, které by národ správně vedly. Republika může skutečně na podzim sklouznout do situace, že dvacet let po sametu byste měli možná znovu jít cinkat těmi klíči. Ale bohužel tentokrát už možná cinkat nikdo nebude!"