Čeští moderní pětibojaři kralují světu

David Svoboda, foto: ČTK

Čeští moderní pětibojaři přiletěli z MS v Londýně s historicky rekordní medailovou sbírkou. S bilancí dvou zlatých a dvou stříbrných medailí se stala ČR nejúspěšnější zemí celého šampionátu. Na stříbro Davida Svobody v královském závodu jednotlivců a medaili stejné hodnoty v případě českého mužstva navázaly zlaté štafety ve složení Ondřej Polívka, David Svoboda a Lucie Grolichová, Natálie Dianová.

David Svoboda,  foto: ČTK
Nejúspěšnějším členem nejlepší výpravy celého šampionátu se stal David Svoboda, který ve třech závodech vybojoval tři cenné kovy. Není proto divu, že po příletu na českou půdu zářily nejen jeho oči, ale také zlatá a dvě stříbrné medaile na jeho hrudi. David Svoboda je od přírody optimista, ovšem z takové medailové žně mu doslova spadla brada.

"Takovou medailovou sklizeň jsem nečekal, i když jsem věděl, že jsem v dobré formě, tak tohle předčilo má očekávání."

Díval jste se před závodem štafet do startovních listin a očekával jste, že byste s Ondrou Polívkou mohli urvat zlato?

"Jednoznačně ano. Vzhledem k tomu, že Ondra je mistr Evropy, já jsem vicemistr světa, tak jsem cítil, že se od nás očekává úspěch. Očekával jsem i já sám a když se to povedlo, tak mi spadl kámen ze srdce, kromě toho, že jsem měl velkou radost."

Před závěrečnou disciplínou jste byli sedmí, i v té chvíli jste ještě věřil, že můžete vyhrát?

"Nebyla to rozhodně dobrá výchozí pozice. Musím přiznat, že jsme si na medaili už moc nevěřili. Čekali jsme, že můžeme stáhnout 40 sekund, ale soustředili jsme se už jen na svůj výkon a o medaili nepřemýšleli. Chtěli jsme prodat co umíme a posunout se v pořadí co nejvýše. Ovšem fantasticky nám vyšla střelba a to nás spolu s během katapultovalo ke zlaté medaili."

Dařilo se vám na parkuru. Jste rád, že jste ze sebe shodil roli špatného jezdce? Spíše se ukázalo, že v Pekingu nebyl kůň Chun Chun parkurovým, ale divokým. Když nemáte smůlu na los, tak vám parkur jde velmi slušně.

"Jsem hodně rád. Teď se na mě v jezdeckém prostředí koukalo skrz prsty. Zúčastnil jsem se i několika jezdeckých soutěží, kde jsem si zlepšil reputaci a na šampionátu jsem to potvrdil. Snad jsem si napravil pověst a setřásl to ze sebe."

Český moderní pětiboj teď s napětím očekává, jak dopadne podzimní zasedání, na kterém se s definitivní platností rozhodne, zda závod štafet bude zařazen už do olympijského programu pro Londýn 2012. Není třeba dodávat, že ČR by při současné konstelaci takový scénář náramně vyhovoval.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio