Mistr Evropy v moderním pětiboji touží po světovém zlatu

David Svoboda, foto: ČTK

Český moderní pětiboj jede na vítězné vlně. Poněkud ve stínu fotbalového MS, cyklistické Tour de France či atletického šampionátu starého kontinentu se v maďarském Debrecínu stal David Svoboda mistrem Evropy. Přitom po pokaženém parkuru byl před závěrečnou disciplínou až na 11. místě.

David Svoboda,  foto: ČTK
Prozradíte recept, jak se dostat z beznadějného 11. místa až na zlatý stupeň?

"Člověk potřebuje notnou dávku štěstí, kterou jsem měl. Potom musíte mít docela slušné výsledky z předchozích disciplín - šermu, plavání a jízdě na koni - aby člověk neztratil kontakt. I když 11. místo před závěrečnou disciplínou není ideální, tak v případě, že se povede ideálně střelba a vydáte se na maximum v běhu, tak se dá bojovat i o tu nejcennější medaili."

V Maďarsku vás opět zradil kůň, podobně jako na OH v Pekingu Chun - Chun, i když ne tak fatálně. Vzpomněl jste si na olympijský syndrom, když začaly překážky častěji padat?

"V tu chvíli mě to nenapadlo, protože jsem se soustředil na vlastní výkon. Když jsem však dojel a zjistil kolik jsem ztratil bodů, tak jsem si říkal co se tím mám zase sakra od života naučit. Nakonec to dopadlo dobře, chyby na parkuru byly kvůli koni ne moje. Vyhrál jsem a tak jsem spokojený."

Český moderní pětiboj zažívá v posledních dvou letech zlaté období o čemž by mohl vyprávět i váš parťák Polívka či reprezentační kolegyně. To období se kryje se změnou pravidel, kdy se spojila střelba s během do jedné disciplíny. Dá se říct, že vám to přišlo vhod?

"Patříme mezi týmy, kterým ta změna neuškodila. Ostatní země s tím mají často problémy a tak na tom vyděláváme. Elegantně jsme to období překlenuli."

Na začátku září vás čeká MS v Číně. Jak ladíte formu?

"Máme teď klid a celý měsíc na přípravu. Vylaďovací fáze vypadá tak, že trénujeme všechny disciplíny, hlídáme si zdraví, dodržujeme životosprávu a psychicky se připravujeme na vrchol sezóny."

David Svoboda,  foto: ČTK
Je pro vás důležité, zda se závodí v Evropě, Asii ne třeba v Americe. Jak zvládáte rozdíl v časových pásmech z hlediska aklimatizace?

"Náš tým má poměrně sofistikované metody, jak zvládnout časové posuny, takže se to na nás negativně nepodepisuje. Tuto věc máme zvládnutou a tím můžeme i něco vydělat proti soupeřům, kteří to tak neumí."

Kolik času potřebujete?

"Máme osvědčený model, že pokud je časový rozdíl okolo osmi hodin, tak je ideální pětidenní předstih před soutěží. Ne více, ale ani méně. Více už neprozradím a nechám si to pro sebe."

Jaký si před MS dáváte před sebe cíl?

"Určitě bych se chtěl vracet s nějakou medailí, ať už z individuálního závodu, štafet nebo družstev. Na posledních dvou MS jsem měl dvě stříbrné medaile za sebou, takže i z hlediska aktuální formy bych se měl pokusit bojovat o zlatou medaili."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio