Čeští vývojáři PC her vystoupí na prvním virtuálním festivalu na světě

Animayo

O víkendu spouští organizátoři španělského Festivalu animace, videoher a speciálních efektů první stoprocentně virtuální přehlídku. Simulováno bude i festivalové prostředí. Festival s názvem Animayo se letos koná v Las Palmas na Kanárských ostrovech a díky Českému centru Madrid bude mít mezi hvězdami světové animace silné zastoupení i Česká krepublika.

Animayo

Na světovou scénu herního průmyslu se totiž dostávají špičkoví čeští vývojáři počítačových her: Ivan Buchta, Lukáš Kunce a Tomáš Dvořák, autor hudby a zvukových efektů počítačových her.

České počítačové hry patří ke světové špičce

DayZ,  photo: Bohemia Interactive
Česká studia zaměřená na počítačové hry patří ke světové špičce a mají co nabídnout.. Hry jako Arma 3, DayZ, Kingdom Come nebo Samorost či Machinarium dosahují celosvětově milionů prodaných kusů.

Kreativní ředitel studia Bohemia Interactive Ivan Buchta na festivalu představí mezinárodně úspěšné hry Arma 3 a DayZ z dílen brněnského studia. Lukáš Kunce představí publiku výtvarně mimořádné hry Samorost, Machinarium a Chuchel.

Digitální platforma se připravovala už od podzimu

Machinarium,  photo: Amanita Design
Jak uvedl Stanislav Škoda, ředitel Českého centra Madrid, festival Animayo začal připravovat virtuální platformu už na podzim, v době koronaviru přišla jako dar z nebes. Organizátoři totiž chtěli uspořádat akci pro fanoušky animace a počítačových her po celém světě a nebýt závislí jen na jednom místě a španělském publiku."

Podoba virtuálního festivalu je výjimečná v tom, že debaty tvůrců se odehrávají sice s reálnými lidmi, ale v simulovaném prostředí jako v počítačové hře. Do tohoto prostředí se budou promítat přímé vstupy hostů, které se budou streamovat prostřednictvím platforem jako ZOOM Net nebo YouTube.