Češtináři všech zemí spojte se! aneb Letní škola slovanských studií

Studenti Letní školy slovanských studií

Do Prahy se v těchto dnech sjely dvě stovky studentů a učitelů češtiny z třiceti sedmi zemí světa. Proč? Na seminářích, přednáškách, výletech a exkurzích s doprovodem profesorů českého jazyka chtějí studoval českou literaturu, kulturu, historii a především jazyk. Letní školu slovanských studií organizuje Ústav bohemistických studí Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Radio Praha se telefonicky spojilo s ředitelem ústavu profesorem Janem Kuklíkem, aby se ho zeptalo, jak vlastně letní škola probíhá?

Studenti Letní školy slovanských studií
"Základem je pětihodinová výuka jazyka, která je opravdu pětihodinová zvláště pro začátečníky a mírně, středně pokročilé. Po ní mají dvouhodinovou přednášku. I pro ty, kteří jsou ve středním stupni pokročilosti, ale těžko by přednášku mohli absolvovat v češtině, organizujeme cyklus v angličtině, částečně v němčině. Program pokračuje i odpoledne a večer na koleji, kde účastníci bydlí. Kromě toho máme každý víkend exkurze a výlety. Jazykové obklopení je po ty čtyři týdny dokonalé."

Koho vlastně Letní škola slovanských studií zajímá? Kdo přijede do Prahy?

"Zájem je opravdu široký. Letos je skutečně rekordní. Přihlásilo se nám 213 účastníků ze 37 zemí světa. Jsou zde lidé z celého světa, ze všech kontinentů, kromě Antarktidy. Nejvíce studentů je ve věku, kdy končí bakalářské nebo magisterské studium a přecházejí na doktorandské programy, těch je nejvíce, a to nás moc těší. Je vidět, když se mladý člověk zajímá o slovanské jazyky a vybere si češtinu, tak bych řekl, že už to s tímto jazykem myslí opravdu vážně,"

říká Jan Kuklík, ředitel Ústavu bohemistických studií. Jazyková výuka a přednášky na letošní už čtyřicáté osmé Letní škole slovanských studí navazují na bohatý společenský a kulturní program, například na koncerty, folklórní vystoupení, návštěvy pražských muzeí a galerií. Každou sobotu a neděli ze čtyř týdnů konání školy si účastníci vybírají z několika tras výletů. Každý účastník letní školy na závěr převezme osvědčení, které ho opravňuje uplatnit výsledky letního intenzivního studia ve formě akademických kreditů na domácí univerzitě.