ČEZ se stává globálním hráčem na trhu

Český energetický gigant ČEZ uspěl v soutěži, kterou vypsala bulharská vláda, a získal největší skupinu distribučních společností elektřiny v Bulharsku. Zaplatí za ni téměř devět miliard korun. Jedná se o dosud největší investici české firmy v zahraničí. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vališ.

ČEZ koupil skupinu distributorů, která obsluhuje téměř dva milióny zákazníků. Patří mezi ně i oblast Sofia-město, která je ze všech bulharských distribučních firem nejziskovější. Česká elektrárenská společnost se touto investicí stala globálním hráčem na trhu s elektřinou. To potvrdil Radiu Praha i náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

"Já si myslím, že je to první významný úspěch nového vedení ČEZu. Je dobré, že se tak stalo. My chceme z ČEZu budovat silného evropského hráče a věříme, že to není úspěch zdaleka poslední. V těch snahách o další akvizice budeme samozřejmě pokračovat i jiných státech."

Znamená to tedy, že ČEZ bude dál expandovat. Hovoří se v této souvislosti ještě o jiných zemích Balkánu. Hovoří se také o privatizaci Slovenských elektrární....

"ČEZ je ve velmi dobré finanční kondici. Expanzi si tedy může dovolit. Slovenské elektrárne se po úspěšné akvizici v Bulharsku dostávají samozřejmě do popředí našeho zájmu. A v budoucnosti, až se rozběhnou privatizační procesy jinde, přijdou na řadu i jiné státy, jako je Rumunsko, Polsko a další. To samozřejmě záleží na vládách příslušných států, které dosud vlastní energetické společnosti. Nicméně chtěli bychom v tom našem regionu, tam kde je to možné, udělat co nejvíce akvizic tak, aby ČEZ byl skutečně významným hráčem na budoucím evropském jednotném trhu s elektřinou."

V souvislosti s akvizicí distribučních společností v Bulharsku může samozřejmě vyvstat otázka, zda se ČEZ nechce zbavit nadbytečné elektřiny v Česku vývozem.

"Já nerozumím pojmu nadbytečná elektřina. ČEZ samozřejmě vyrábí maximum elektřiny, kterou může uplatnit na trhu. A prodej nadbytečné elektřiny, to je jako byste hovořil o prodeji nadbytečných automobilů, které vyrobí Škoda Mladá Boleslav. ČEZ je obchodní společností, společností založenou za účelem podnikání, společností, která chce maximalizovat svůj zisk. Maximalizovat svůj zisk může tím, že bude maximalizovat výrobu elektrické energie, samozřejmě za přiměřených nákladů, a přirozeně ji bude i exportovat. Já nevím, co je špatného na exportu jakéhokoli zboží, natož tak sofistikovaného, jako je elektrická energie."

Mohl by úspěch ČEZu v Bulharsku otevřít prostor pro subdodávky jiných českých společností? Například při obnově elektrické sítě v Bulharsku.

"Tato akvizice může mít samozřejmě velký význam pro celý český průmysl. České firmy už dnes v Bulharsku působí, ostatně jako v dalších státech bývalého východního bloku, a očekáváme, že postavení těchto firem bude nyní jen posíleno."

Říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.