Chorvatsko: 14 mrtvých českých turistů od začátku sezóny

0:00
/
0:00

Nejoblíbenější dovolenkovou destinací je pro Čechy už řadu jadranské pobřeží, především v Chorvatsku. Pro mnohé však dovolená končí tragicky. Za první tři měsíce letošní rekreační sezony zahynulo v Chorvatsku 14 Čechů a dva jsou stále pohřešovaní. Více Jaromír Marek.

V Chorvatsku v letošní sezoně zahynulo 74 cizinců, Češi tvoří zdaleka nejpočetnější skupinu. Důvodem může být i to, že jej jich zde nejvíc. Odhady hovoří až o 800 tisících českých turistů. Důvody jsou ale i jiné. Více konzulka ve Splitu Veronika Honcová.

"Příčiny jsou dvě, jednak velký počet českých turistů na Jadranu a z toho plyne vysoký počet konzulárních případů. Dále je to ale neznalost a z ní plynoucí neopatrnost. My nemáme moře a celá řada situací, která zde vzniká pramení z neznalosti klimatických podmínek a přecenění sil."

Jako nejčastější příčina úmrtí bývají označovány nehody, čtyři lidé zemřeli při dopravních haváriích, 12 osob se utopilo. Pohřešován je mladý muž, který se vydal na moře s nafukovací madrací a silný vítr jej zahnal na otevřené moře. O štěstí může mluvit čtveřice Čechů, kteří se rovněž v gumovém člunu dostali na širé moře. Ty se podařilo zachránit. Na lehkovážnost doplatil i muž, který se v bouřce vydal na moře v bouřce a zasáhl jej blesk. S řadou světových moří má zkušenosti cestovatel a publicista Jaromír Červenka, v čem o vidí příčinu velkého počtu úmrtí?

"Ten počet je alarmující. Je to až neuvěřitelné, kolik lidí se stalo obětí své nezodpovědnosti. I český turista by měl brát moře jako nezkrotný živel a měl by se držet rozumu. Když člověk opustí hranice svého teritoria neměl by přeceňovat své síly."

Chorvatské orgány jsou si už delší dobu stěžují, že Češi patří mezi nejméně ukázněné rekreanty. Policie vyzvala české cestovní kanceláře, aby své klienty informovaly o nástrahách moře. Také české ministerstvo zahraničí se obrátilo na občany cestující do Chorvatska a vyzvalo je, aby nepřeceňovali svoje síly.

"Je už zformulován apel i na české cestovní kanceláře, který je zveřejněn i na webovkách ministerstva zahraničí. Týká se upozornění na specifické klimatické podmínky Chorvatska, např. mořské proudy a větry jako je bura, který vane z pevniny na moře a pro plavce a lehká plavidla může znamenat nebezpečí."

Z nejnavštěvovanějších zemí se od začátku roku nevrátilo na 70 Čechů, z toho zhruba polovina v letní sezoně. Podle českého ministerstva zahraničí umírají po Chorvatsku nejčastěji na Slovensku, kde letos zahynulo 13 Čechů, deset jich zemřelo v Německu, sedm v USA, po šesti v Itálii a v Rakousku.