Čím se liší ukrajinské Velikonoce od českých?

Ukrajinské pysanky

Ukrajinci slaví Velikonoce o týden později, a to bez ohledu na to, zda se hlásí k pravoslavné nebo řeckokatolické církvi. Nicméně náboženský význam tohoto svátku je pro pravoslavné a řecké katolíky stejný jako pro římskokatolickou církev v českých zemích. Analogické jsou hlavní atributy, od držení půstu po sváteční mše.

Řekněme si proto více o tom, čím naopak ukrajinské Velikonoce můžou Čechy překvapit? Které ukrajinské tradice neznáme a možná jim úplně nerozumíme?

K ukrajinským Velikonocům patří, podobně jako k českým a moravským, zdobené kraslice. Těm se většinou říká pysanky nebo krašenky, přičemž nejde o jedno a totéž. Pysanky jsou totiž kraslice zdobené různými ornamenty a lidovými vzory, vznikají především na západě Ukrajiny, zatímco krašenky se barví červeným potravinářským barvivem, a to proto, že krašenky symbolizují krev, kterou Ježíš prolil za hříchy všech lidí.

Ukrajinský sváteční velikonoční stůl je plný ryb, masa a zejména mléčných pokrmů. Asi nejdůležitějším ze všech velikonočních jídel je tradiční sváteční pečivo zvané paska, což je vysoká buchta se smetanovou polevou zdobená kandovaným ovocem.

Ukrajina je velké země, což sebou přináší velkou regionální rozmanitost, v každé oblasti se Velikonoce slaví trošku jinak. A co víc,vlastně každá rodinu má svůj vlastní způsob oslavy nejdůležitějšího křesťanského svátku.

Co ale Ukrajinci určitě neznají, je česká pomlázka a šlehání děvčat vrbovými proutky.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio