Clam-Gallasův palác. V Praze se otevírá barokní perla

Veřejnosti se po rekonstrukci otevřely brány Clam-Gallasova paláce. Jedinečný komplex si oblíbili i filmaři. Nedávno se objevil například ve filmu Il Boemo.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V průběhu května a června budou v paláci pravidelné komentované prohlídky, při kterých mohou návštěvníci obdivovat celé reprezentativní patro paláce, jehož stropy zdobí fresky od slavného italského umělce Carloneho.

Palác byl v hrubé stavbě dokončen v roce smrti císařského diplomata a krátce i neapolského místokrále, hraběte Jana Václava Gallase.

Palác je skvělou ukázkou barokní okázalosti

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Palác je postavený podle návrhu významného vídeňského architekta Fischera z Erlachu v první třetině 18. století. Je skvělou ukázkou barokní okázalosti, bohatství a vysokých životních nároků tehdejší aristokracie.

Fisher z Erlachu proslul svými stavbami pro císařský dvůr, špičky katolického kléru a přední aristokraty. V Praze dokázal vytvořit ve stísněných podmínkách staroměstských ulic vzdušnou a funkční stavbu. Sochařská výzdoba paláce pochází z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Vystupoval zde Mozart i Beethoven

Foto: © Martin Frouz,  Muzeum hl. města Prahy

Clam-Gallasův palác patří k nejvýznamnějším architektonickým památkám na území České republiky. Sloužil jako hlavní městská rezidence rodu Gallasů (od roku 1757 Clam-Gallasů). Patřili mezi milovníky a mecenáše umění.

Bylo tu jejich divadlo, plesové i koncertní sály, v nichž díky Kristiánu Kryštofovi Clam-Gallasovi vystoupili například Josefína Dušková, Wolfgang Amadeus Mozart, nebo Ludwig van Beethoven. Ve výklenku zdi paláce na Mariánském náměstí je kašna s alegorickou sochou Vltavy od Václava Prachnera.

Rekonstrukce paláce byla oceněná v prestižní soutěži Stavba roku 2022. Ocenila ji veřejnost i odborná porota. Rekonstrukce trvala čtyři roky a vyšla hlavní město zhruba na půl miliardy korun.

12
50.086792500000
14.417936700000
default
50.086792500000
14.417936700000
klíčové slovo:

Související

  • Moderní paláce v Praze

    Vydejte se s námi na procházku za zajímavými stavbami, které dotvářejí jedinečnou tvář české metropole.