Co čeká návštěvníky českých hradů a zámků?

Pernštejn, foto: www.czechtourismus.cz

V dubnu se každoročně otevírají brány českých hradů a zámků. Symbolicky byla turistická sezóna zahájena v Telči. Co se na telčském zámku letos chystá nového? A co přichystaly jiné památky? To se dozvíte od Martiny Lustigové, která vás zve nejen do Telče, ale také třeba na hrady Pernštejn, Roštejn nebo Bouzov a na zámek v Českém Krumlově.

Telč,  foto: www.czechtourismus.cz
"Milá Kateřino, vážené panstvo, ba i měšťanstvo, tak jsme zase tady. Jaro přichází, šlechta se na kontrolu panství vrací," pronesl posledního březnového dne ke své ženě a ke svým poddaným Zachariáš z Hradce, dávný majitel telčského panství. Jeho majetek - telčský zámek - dnes spravuje Bohumil Norek. Zeptala jsem se ho, co telčský zámek chystá letos nového:

"Samozřejmě trochu víc akcí naladěných do pohádek. Budeme mít pohádkové filmové projekce, budou tady i kostýmované prohlídky. Vymýšlíme to a všechno se návštěvníci dozvědí. Já bych to teď nerad prozrazoval. Bude to víc akcí a do pohádek, protože jsme získali cenu Nejpohádkovější památka."

Takže budete využívat toho, že jste nejpohádkovější památkou republiky?

"K té nejpohádkovější památce bych chtěl říct, že zatím jsme nejpohádkovější, ale já si myslím, že pohádkový hrad a zámek je každý. A každý si ten pohádkový hrad a zámek musí najít. A každý z návštěvníků má někde svůj pohádkový kout. Takže teď je to zrovna Telč, příští rok to zase může být jiná památka. Skončili jsme první těsně před Pernštejnem - lidi si mysleli, jestli proti sobě nebudeme bojovat - nebudeme, jsme dobří kolegové. Já si myslím, že pohádkově je všude."


Pernštejn,  foto: www.czechtourismus.cz
Bohumil Norek nás přímo navedl - vypravme na hrad Pernštejn, který ve zmiňované anketě o nejpohádkovější památku České republiky skončil druhý. Je vlastně nejpohádkovějším českým hradem. A na co se návštěvníci tohoto gotického hradu mohou těšit? To je otázka pro kastelána Jakuba Zdeňka Škrabala: "Tvář hradu zůstane stejná. Pouze návštěvníci, kteří tady byli minulý rok, budou rádi, že zmizelo obrovské lešení na severní stěně. Je opravená střecha na sýpce. Takže teď tvář hradu vypadá jako před požárem. Jinak se vizuálně v expozici prakticky nezměnilo nic, trošku ztmavly podlahy a máme pochozí koberce, po kterých mohou návštěvníci chodit a které vytyčují trasu."

V roce 2005 zachvátil hradní sýpku požár, který se podařilo zdolat až po mnohahodinovém boji. Hrad je totiž pro moderní techniku velmi těžko dostupný. Na Pernštejně teď jako obrana před požárem vzniká tzv. suchovod. "Pod povrchem nádvoří jsou rozvedené roury napojené na zásobu vody pod palácem ve středověké hradní cisterně. Mělo by to být dokončeno v průběhu léta. A bude to sloužit - tedy my doufáme, že to nebude sloužit - v případě požáru."


Český Krumlov,  foto: www.czechtourismus.cz
Byli jsme na nejpohádkovějším zámku i hradě, je čas podívat se na nejnavštěvovanější českou památku. Tou je, když pomineme Pražský hrad, zámek v Českém Krumlově. Kolik lidí zámek ročně navštíví? "Za sezónu, od dubna do 30. října, navštíví zámek Český Krumlov přes 380 tisíc návštěvníků," prozrazuje tamní kastelán Pavel Slavko.

A co návštěvníky Českého Krumlova letos čeká?

"V letošní sezóně připravujeme pro návštěvníky změnu především v dobových historických instalacích první prohlídkové trasy. Přes zimní období bylo restaurováno mnoho kusů mobiliáře, které doplnily celé apartmá od vstupní haly až po reprezentační barokní apartmá v patře. Největší novinkou a asi největším šlágrem bude instalace kuchyňské přípravny, kde je připravena velmi honosná dvorní tabule plná cukrárenských, pekařských i zeleninových aranžmá, a to skutečně bude pastvou pro oko návštěvníka. Baroko dovedlo aranžování tabulí do vysoké dokonalosti, z hlediska barvy, principů aranžmá, kombinace materiálů. To příjemně obohatí návštěvní prostory."


Přesuňme se z jižních Čech zpátky na Vysočinu, nedaleko Třeště je v lesích schovaný hrad Roštejn. V expozici návštěvníky sice nečekají žádné velké změny, ale kastelánka Zdeňka Vaníčková přece jen na jednu zajímavost upozorňuje: "Získali jsme tkalcovský stav z roku 1889. Dozvěděla jsem se, že v nedalekém Strmilově je odborník, který má dílnu a těmto starým stavům rozumí. Slíbil mi, že začátkem května by mi natáhl ty osnovy, takže od června by si mohli naši návštěvníci zkusit, jak se na takovém starém stavu tká."

Na hradě se dělají i různé opravy - letos se rekonstruuje část krovu a střechy. "Před hradem může návštěvník vidět, jak se ručně tesají trámy. Během května budou odkrývat střechu a návštěvníci uvidí, jak se vlastně taková šindelová střecha na starých objektech přímo dělá."


Bouzov,  foto: www.czechtourismus.cz
A co pro návštěvníky chystá moravský hrad Bouzov? Ptáme se kastelánky Zuzany Markové: "V letošním roce pracujeme na přípravě prohlídkové trasy ´Jak se staví středověký hrad´. Je to trasa, která návštěvníky provede po sklepech, půdách, tajných schodištích i tajnými místnostmi, které tu sice kdysi byly k nahlédnutí, ale tato trasa je úplně nově koncipovaná. Měla by se zabývat tím, jaké zázemí vlastně mohl středověký hrad mít. Samozřejmě je to v kontrastu s dobou, kdy se prováděla přestavba hradu na přelomu 19. a 20. století." Návštěvníci uvidí například to, jak se spouštěl padací most.