Do Českého Krumlova nejen za Egonem Schielem

Přehlídka velkoformátových plakátů k výstavám uskutečněným v galerii v letech 2003-2023

Egon Schiele Art Centru slaví 30 let od svého vzniku. Tomuto výročí  je věnována přehlídka velkoformátových plakátů k téměř všem výstavám, které tu v průběhu tří desetiletí zorganizovali.

Český Krumlov nabízí téměř nevyčerpatelné bohatství malebných scenérií a okouzlujících zákoutí. Město ale není zdaleka jen historickým skanzenem.

Egon Schiele | Foto:  Dorotheum,  Wikimedia Commons,  public domain

Cestou ze zámku do města v renesanční budově bývalého městského pivovaru se nachází moderní galerie Egon Schiele Art Centrum.  Během třicetileté existence největší zájem vzbudila výstava Pabla Picassa, která přilákala 90 tisíc návštěvníků. Aktuálně tu kromě plakátů připomínajících všechny dosavadní výstavy je k vidění rozsáhlá výstava Ivany Lomové „Hledání ztraceného času“ a retrospektiva expresivních obrazů a kreseb rakouského malíře Janze Franze, instalace Tetse Ohnariho i výstava o životě a díle Egona Schieleho a jím inspirovaná díla Bernadetty Huber, Ikuko Myiazaki, Aleny Anderlové ad., přístupná bude též výstava fotografií Josefa Seidela „Krumlov za časů Schieleho.

Stálá expozice o životě a díle Egona Schieleho  (1890-1918),  Egon Schiele Art Centrum | Foto: Český Krumlov Region

Ateliér za hradbami

Zahradní domek v Českém Krumlově,  ve kterém tvořil Egon Schiele | Foto: Romana Lehmanová,  Český rozhlas

K Art Centru patří také Zahradní domek, ateliér Egona Schieleho, který se nachází kousek dál, za hradbami města. Podle vyprávění v něm žil a tvořil nějakou dobu sám Egon Schiele, který byl za nevhodné chování vyhnán z města. Art Centrum navíc podporuje umělce v jejich tvorbě, ti se sem vydávají na stáže. V minulosti se tu své tvorbě věnovali umělci jako Martin Krajc, Roman Týc nebo Toybox.

17
48.8106338673
14.3132669155
default
48.8106338673
14.3132669155
Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: ČTK , Egon Schiele Art Centrum
klíčová slova:

Související