120. výročí Schieleho narození připomíná jedinečná výstava

Фото: www.schieleartcentrum.cz

Rozsáhlou výstavu o životě a díle malíře Egona Schieleho nabízí Schieleho centrum v Českém Krumlově. V roce 120. výročí umělcova narození představuje jedinečnou kolekci - na 70 originálních prací. Z Českého Krumlova totiž pocházela malířova matka on sám se tu v desátých letech minulého století usadil.

Tvorbu Egona Schieleho jeho současníci odsuzovali jako pornografii, nacisté ji označili za degenerované umění a poválečné Rakousko ji považovalo za bezcennou. Dnes mají díla Schieleho obrovskou cenu. Jádro výstavy tvoří portréty, slavné akty i pohledy na Český Krumlov.

Egon Schiele
"Nám se podařilo dát dohromady originály asi z deseti soukromých sbírek a ze sbírek, které jsou světově uznávané, jako je sbírka Leopoldova ve Vídni, samozřejmě i z českých zdrojů, z Národní galerie, z Moravské galerie. Zajímavé jsou samozřejmě ty soukromé sbírky, a když přicestovala expertka na Schieleho, tak u řady kousků zůstávala, studovala a byla velice příjemně překvapená,"

Foto: www.schieleartcentrum.cz
uvedla ředitelka centra Hana Jirmusová. Schiele vyšel z vídeňské secese a už před první světovou válkou vytvořil expresivní krajiny a města, silně erotické akty či symbolické autoportréty. Přestože zemřel v pouhých 28 letech na španělskou chřipku, zanechal za sebou zhruba 250 obrazů a na 2000 kreseb a akvarelů. Modelky kreslil v odvážných pózách, které tehdejší Vídeň značně pobuřovaly. V roce 1910 se malíř znechucený Vídní, rozhodl jet do Českého Krumlova, města své matky. Tady žil i se svojí milenkou Wally. Bohémský životní styl a kresby aktů narážely na odpor i tady a malíř musel Krumlov opustit. Mnohokrát ale město maloval a vracel se k němu ve vzpomínkách.

Hana Jirmusová,  foto: www.schieleartcentrum.cz
Expozice věnovaná Egonu Schielemu je zajímavá také tím, že ukazuje práce malířových přátel.

"Není to jenom Schiele, ale jsou to práce i jeho přátel, kteří s ním do Českého Krumlova jezdili, jako byl Anton Peška nebo Erwin Osen, dále jsou tu i umělci, které obdivoval nebo se kterými spolupracoval jako Antonín Trčka nebo Gustav Klimt,"

doplnila Hana Jirmusová. Uměleckým průlomem pro Schieleho byla 49. výstava Vídeňské secese v roce 1918. Dva roky předtím se oženil s Edith Harmsovou. Schiele měl řadu plánů, chtěl založit malířskou školu a pracovat na velkých formátech. Epidemie španělské chřipky mu je však překazila. Tři dny před ním zemřela i jeho těhotná manželka.

Foto: www.schieleartcentrum.cz
Schieleho centrum nabízí kromě obrazů i jedinečnou knihovnu se studovnou, jejímž základem se stala soukromá sbírka sběratele Johna Coplanda. Na vernisáži předal John Coplend Art centru ještě jeden unikátní dar.

"Sice to není originál Schiele, ale reprodukce jeho grafických listů, které vydal Richard Lana ve Vídni. Je jedinečná tím, že vyšla za Schieleho života v limitované edici 400 kusů. Já mám sérii číslo 164 a ta je přímo signovaná Schielem. Jsem rád, že bude celé portfolio v tomto skvělém domě."

Získat v současnosti nějaký Schieleho originál není jen tak, jeho obrazy dosahují závratných výšek. V roce 2003 bylo například jedno z jeho děl - Pohled na Český Krumlov (1916) - vydraženo londýnskou Sotheby's za 12 milionů 700 tisíc liber (tehdy 575 milionů korun). Výstava Egona Schieleho bude k vidění v Art centru do konce října letošního roku.