Co jsme doma taky měli, ukazuje retro výstava v Tančícím domě

Obývací pokoj, foto: Filip Jandourek

To jsme taky měli! Možná takto by se měla jmenovat výstava Retro 70. a 80. let, která je přes léto k vidění v pražském Tančícím domě. K návštěvě zve pan Vajíčko! Mezi céčka, bytové stěny, embéčko a výtvory z drátu zavítala také dnešní kulturní rubrika.

Obývací pokoj,  foto: Filip Jandourek
Věta z úvodu, tedy to jsme taky měli, zní od návštěvníků výstavy, tedy těch dříve narozených nejčastěji. A týká se všech možných oblastí života. Na výstavě si totiž můžete zavzpomínat, jak a co se nakupovalo, pokud bylo co, co se oblékalo, s čím si děti hrály nebo jak se učily. Nahlédneme i přímo do obýváku, říká Nikola Lörinczová, která se na výstavě podílela.

"Výstava začíná ukázkou vzorových bytů. Je tady přímo obývací pokoj, koupelna a kuchyně s veškerými předměty, které se tehdy používaly v každodenním životě všech obyčejných lidí."

Retro kuchyně,  foto: ČT
Obývacímu pokoji vévodí klasická stěna plná různých dekorací, třeba minilahviček od alkoholu. Nechybějí ani křesla, pohovka a na ní pletení. Z obývacího pokoje se dostaneme do kuchyně.

"Materiálům tehdy dominoval umakart, máme tady umakartovou linku, židle a stůl. Máme tady i klasický vařič, bombičky na sifon, každý si doma dělal sodovku. Ukazujeme i klasické sklo a keramiku."

Co se dělo na dvorku

Koupelna,  foto: Filip Jandourek
Výstava je umístěna ve třech podlažích a využit je v nich každý kout. V jednom takovém visí červené trenýrky.

"Při této výstavě je poprvé využit také dvorek galerie, kdy je tam umístěna klasická šňůra na prádlo, poštovní schránka nebo lavička.



V sedmdesátých a osmdesátých letech zažívalo rozvoj kempování a prázdninové pobyty v přírodě. Je tady vzorový stan s plavací vestou, prázdninovým vybavením, tranzistorem, rádiem, přezůvkami, lehátkem i krosnou."

Dobová prodejna,  foto: Filip Jandourek
Hned vedle rozměrného stanu se dvěma ložnicemi se upozorňuje ještě na jeden fenomén doby, vlastní výrobu různých strojů - dokladuje jej tady sekačka na trávu, velmi podobné z dílny mého dědy jsme rozhodně ne neprávem říkali tank.

V suterénu se také můžete vrátit do místní sámošky a zavzpomínat na to, co v ní bylo nebo nebylo k dostání, jak vypadaly výlohy a taky, co komu chutnalo a naopak. To vše doplněno o dobové reklamy, třeba na mražené polotovary.

A na výstavě se nezapomíná také na zábavu. Prohlédnout si můžete třeba kostýmy z vystoupení Heleny Vondráčkové nebo tričko s rybou, které ve filmu Jak utopit doktora Mráčka nosila Libuše Šafránková.

Výstava není jediná, která se věnuje v posledních letech oblíbenému fenoménu retro. Obdobně zaměřenou expozici připravilo také Národní muzeum. Pokud byste v Tančícím domě chtěli zavzpomínat nebo nahlédnout do světa, ve kterém vyrůstali vaši rodiče, máte na to čas do 16.října.